НОВИНИ

28.08.2014 г.
Безследно изчезналите хора не трябва да бъдат забравени
Женева (МКЧК) – в навечерието на Световния ден на безследно изчезналите, 30 август, Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) призовава цялото общество да покаже по-голяма заинтересованост към трагедията на хората, които са безследно изчезнали, както и към тежкото положение на техните семейства.
Стотици хиляди хора в различни части на света са безследно изчезнали в резултат на въоръжен конфликт, природно бедствие или миграция. Всеки от тях е оставил след себе си близки и семейства, които стардат от неизвестността.

„При случаите с безследно изчезнали жертва са както самите хора, така и техните семейства, разкъсани между отчаянието и надеждата, живеещи в несигурност и болка, в очакване на новини, понякога в продължение на десетилетия“, обяснява Мариан Пекассо, която оглавява дейностите на МКЧК за безследно изчезнали хора и техните семейства.

В някои страни данните за броя на безследно изчезналите хора са потресаващи. В Колумбия, например, повече от 68 000 души са безследно изчезнали. В Шри Ланка съдбата и местонахождението на повече от 16 000 души остава в неизвестност. В Перу между 13 000 и 16 000 души са изчезнали и техните семейства все още чакат новини. Около 9000 души от общо над 22 000, докладвани на МКЧК, които са изчезнали във връзка с конфликтите на Балканите, са все още в неизвестност.

„Държавите имат задължения по силата на международното хуманитарно право да предприемат всички възможни мерки за изясняване на съдбата и местонахождението на хората, които са изчезнали, както и да информират техните семейства“, казва Кристин Бийрли, вицепрезидент на МКЧК, по време на възпоменателна церемония в централата на МКЧК в пристъствието на правителствени представители и членове на хуманитарни и дипломатически общности в Женева.
Постоянна грижа на МКЧК е тежкото положение на безследно изчезналите и страданията на техните семейства. В момента организацията се опитва да установи съдбата и местонахождението на повече от 52 000 души. „Тази цифра е само капка в морето, тъй като това са случаи, станали известни, благодарение на предоставена информация за тях от роднини. Ние знаем, че много повече хора остават в неизвестност по целия свят“, казва г-жа Пекассо, която работи директно със семействата на безследно изчезнали хора.

За да отбележи Международния ден на безследно изчезналите, МКЧК издава нова публикация, озаглавена „Да живееш в отсъствие. Подпомагане на семействата на безследно изчезналите", която акцентира върку изпитанията на хората в неизвестност, подчертава многобройните нужди на техните семействата и описва действията на МКЧК. Съдържанието е обогатено с лични разкази на роднини на безследно изчезнали лица.