НОВИНИ

19.08.2014 г.
19 август – Световен ден на хуманитарните дейности
Денят е повод да отдадем почит на хуманитарните работници, които рискуват живота си, докато помагат на пострадалите от войни и природни бедствия по целия свят.
Това е ден, в който зачитаме паметта на всички хуманитарни работници, които са атакувани, ранявани, отвлечени или дори убити.
Това е повод да напомним колко е важно да се спазва международното хуманитарно право.
Хуманитарните работници предоставят животоспасяваща помощ на милиони хора по целия свят. Те поставят живота си на риск, за да помагат на другите в конфликтни зони и области засегнати от природни бедствия. Над 700 хуманитарни работници са загинали или са били в ситуации застрашаващи живота им, докато са се опитвали да помогнат на хората в нужда. Хуманитарните работници осигуряват подкрепа при най-сериозните световни предизвикателства като глад, насилие, основано на пола, бежанците и разселените лица, помагат на деца, както и осигуряват чиста вода и достъп до канализация.

Световният ден на хуманитарните дейности (СДХД) е обявен от Общото събрание на ООН през декември 2008 г. и се отбелязва за първи път през август 2009 г. Датата 19 август е годишнината от бомбардировките на Хотел Канал през 2003 г. в Багдад, където двадесет и двама хуманитарни работници на ООН са загубили живота си, включително, Върховният комисар на ООН за правата на човека и специален представител на генералния секретар за Ирак, Серджо Виейра де Мело.

Този ден е в памет на всички хора, които са загубили живота си в служба на другите оказвайки хуманитарна помощ и за отбелязване на духа, който вдъхновява хуманитарните дейности по целия свят. Тази година темата на (СДХД) е #Светът се нуждае от повече #хуманитарни герои.

За МФЧК, фокусът за СДХД 2014 г. е да се надгражда върху нашите постоянни усилия за защита на нашите доброволци, както и в насърчаването на подкрепата и солидарността с доброволците на Червения кръст и Червения полумесец, които постоянно рискуват живота си в служба на другите. В Сирия например от началото на конфликта 37 доброволци на Червения полумесец са били убити по време на работа. В окупираната територия на Палестина, 2-ма доброволци от палестинския Червен полумесец са били убити по време на скорошния конфликт и много повече доброволци са били ранени през последните месеци.

Много от тези доброволци са млади хора - млади хора, които са се ангажирали да спасяват човешки животи чрез поставяне собствения си живот в риск всеки ден.