НОВИНИ

15.08.2014 г.
Кока-Кола ХБК България и БЧК подписаха Генерално споразумение за партньорство
Председателят на БЧК връчи специален плакет в знак на благодарност за подкрепата на Кока-Кола ХБК България при наводненията в страната
15 август 2014 г., София. Изпълнителният директор на Кока-Кола ХБК България Светослав Атанасов и председателят на Българския Червен кръст Христо Григоров подписаха днес на специална церемония Генерално споразумение за партньорство. Целта на документа е координиране на усилията на двете страни при разработване на програми и проекти за съвместни действия, насочени към извънредни ситуации, природни бедствия, подкрепа на хора в неравностойно положение и други. Като част от споразумението, Кока-Кола ХБК България ще осигурява топъл обяд за 50 деца в неравностойно положение от Софийска област през учебната 2014/2015 година по програма на БЧК. Компанията ще си сътрудничи с Българския Червен кръст в рамките на Партньорската мрежа за благотворителност.

„Благодаря на г-н Светослав Атанасов за активното сътрудничество и подкрепата, която Кока-Кола ХБК България оказва вече дълги години на БЧК. Компанията винаги активно е до нас във всеки един труден момент за българското общество, като ще изброя само няколко примера за съвместна хуманна работа от 2005 година насам – наводненията от тази година; земетресението в Перник и наводнението в село Бисер през 2012 г.; бежанската вълна от Сирия 2013 г.”. Това заяви по време на церемонията на подписването на споразумението Христо Григоров, председател на БЧК. Той връчи специален плакет, с който изрази своята признателност към компанията при борбата с наводненията в Мизия, Бяла Слатина, Варна, Велико Търново и Добрич т.г.. Дружеството осигури неколкократно бутилирана минерална вода Банкя за нуждаещите се в страната, както и финансова помощ, която предстои да бъде разпределена от структурите на БЧК. Служители на компанията пък се включиха доброволно в разчистването и възстановяването на пострадалите райони във Варна.

„За нас е изключителна чест да работим рамо до рамо с Българския Червен кръст, която вече 136 години осъществява своята дейност за облекчаване и предотвратяване на човешките страдания. Утвърждаването на хуманната същност в интерес на обществото е ценност, която нашата компания с гордост споделя с БЧК. Сигурен съм, че Червеният кръст ще продължи да помага там, където има нужда от него, и Ви уверявам, г-н Григоров, че Кока-Кола ХБК България ще бъде до Вас в тази благородна мисия.”, подчерта още в изказването си Светослав Атанасов. „Включваме се в инициативи на БЧК, защото ние даваме не просто „Топъл обяд” за български деца, а уют; даваме не просто вода на бедстващи хора, а надежда, не просто финансова подкрепа, а сигурност. Надявам се чрез съвместните ни действия да мотивираме и вдъхновим и други организации и компании да проявяват съпричастност към нуждаещите се и да множим „Добротворците” сред нас, сред българите, допълни изпълнителният директор на ККХБК България.


Партньорската мрежа за благотворителност на БЧК е създадена през 2004 г. с цел да подпомага БЧК при набирането на средства за финансиране на различни благотворителни инициативи. Тя обединява 21 компании от корпоративния сектор. С всеки от партньорите БЧК провежда съвместни социални кампании, а с набраните средства подпомага уязвими групи от българското общество. Програма „Топъл обяд” се реализира в рамките на Партньорската мрежа. Основната цел на програмата е да се подпомогне физическото развитие на деца в неравностойно положение и чрез топлия обяд те да се върнат в училище. С различни кампании се набират средства и се финансират проекти “Топъл обяд” за ученици от цялата страна. Тази година се навършват 10 години от старта на проекта, който до момента е осигурил безплатен топъл обяд за над 8 000 деца.


Кока-Кола ХБК България е най-големият производител на безалкохолни напитки в страната, който притежава изключителното право да бутилира продуктите на The Coca-Cola Company. Кока-Кола ХБК България стартира дейността си в България през 1992 година. Компанията е инвестирала над 500 млн. лева в българската икономика от създаването си досега. Централният офис се намира в град София. Дружеството има два бутилиращи завода и 9 дистрибуционни центъра в цялата страна. Отговорен работодател за над 1000 души, ККХБК България дава възможност за трудова заетост на още 8 физически и юридически лица, които получават законни доходи като партньори, доставчици и клиенти. Компанията е част от Coca-Cola Hellenic Group - една от най-големите бутилиращи компании на продуктите на The Coca-Cola Company в света и най-голямата в Европа.