НОВИНИ

24.07.2014 г.
2-годишнина от атентата на летище "Сарафово"
Демонстрация на спасителни действия
Днес, 24.07.2014 г. ръководството на Българския Червен кръст, начело с председателя г-н Христо Григоров и генералния директор доц. д-р Красимир Гигов ще вземат участие в церемонията по повод 2-годишнината от атентата на летище „Сарафово“.
Структурите на Българския Червен кръст бяха от първите, които заедно с държавните институции на мястото на трагедията помагаха на пострадалите. БЧК–Бургас в първия час след атентата сформира екип от служители и доброволци на местната организация и доброволния екип за работа при бедствия, аварии и катастрофи. Двата екипа са работили непрекъсното както на летището, така и в болницата в Бургас. На израелските граждани и на над 200 пострадали, които са се намирали на летище Сарафово, се е осигурявала психосоциална подкрепа и медицински грижи. Доброволци и служители от областните организации на БЧК в Бургас, Ямбол и Варна са съдействали на представители на Червения Давидов щит на Израел, на МВнР, на медиите, парамедиците и на други специалисти. Помощ е оказана и за придвижването на пострадалите до болницата в Бургас.

На 25.07.2014 г. от 10:00 ч. на „Какао Бийч“ - Слънчев бряг ще бъде направена демонстрация за готовността на БЧК и неговите партньори от Сдружение „Клуб Активна сигурност” за оказване на помощ при екстремни ситуации. Демонстрацията е част от проект „Активна грижа“, който подпомага дейностите на държавата в областта на първата долекарска и медицинска помощ чрез действия на медицински екипи по европейски модел.
Ще бъдат демонстрирани уменията за спасяване на давещи се чрез екипите на БЧК по водно спасяване, с участието на хеликоптер, предоставен от партньорите на „Активна грижа“ – „Хели Ер САУ“ АД, както и с линейки на „ЕНА първа помощ“.