НОВИНИ

30.06.2014 г.
БЧК продължава своята хуманитарна мисия в районите на бедствието
Обстановката във Варна, Добрич и Велико Търново постепенно се нормализира. С помощта на доброволци от цялата страна се възстановява инфраструктурата и в трите общини.
Действията на Българския Червен кръст се координират с общинските власти и кметствата по места. Продължава оценката на нуждите на пострадалите и дейностите за тяхното подпомагане. Екипи на БЧК разнасят по адреси, предимно на възрастни и болни хора, вода, храна и почистващи материали. Снабдяват с вода и подкрепящи закуски всички работещи доброволци.

При обиколката си в засегнатите от катастрофалните наводнения региони, председателят на БЧК Христо Григоров и генералният директор доц. д-р Красимир Гигов се запознаха на място с настоящата ситуация и с актуалните нужди от хуманитарно подпомагане на пострадалото население. По време на срещите на ръководството на БЧК с общинските и с областните управи бяха набелязани и належащи последващи съвместни действия.


Повече от 130 доброволци на областната организация на БЧК във Варна са подпомогнали 1 200 домакинства, над 2 500 граждани с над 2 500 хранителни пакета, с повече от 130 тона минерална вода, с почистващи, дезинфекциращи, санитарни и хигиенни материали. Екипът на БЧК получи подкрепа от 19 сирийски доброволци от центъра за временно настаняване на ДАБ в Харманли, които с ентусиазъм се включиха в почистването на улиците и дворовете, при разтоварването на помощи и при раздаването им.
Висока оценка за активната и навременна реакция на доброволците и служителите на БЧК - Варна в помощ на гражданите и на местната власт даде кметът на града Иван Портних по време на среща с председателя и генералния директор на БЧК.


Над 80 доброволци от местната организация на БЧК в Добрич, заедно със свои колеги от областните структури в Русе, Шумен, Разград, Силистра, Благоевград и Пазарджик, предоставиха над 5 тона хранителни продукти, около 260 000 литра вода на 400 домакинства и на повече от 2 000 пострадали, които бяха снабдени и с одеяла, походни легла, дюшеци, спални комплекти, дрехи, кофи, лопати, почистващи препарати и дезинфектанти.

От името на Добричка община кметът Детелина Николова най-сърдечно благодари на БЧК за оказаната „истински спешна помощ”. „В тези дни на страх, тъга и отчаяние за хората няма нищо по-важно от усещането на приятелско рамо, на което да се опрат, от подадената ръка и грижата, която Вие своевременно предоставихте на нуждаещите се” – се казва в писмото, адресирано до председателя на БЧК Христо Григоров и до генералния директор доц. д-р Красимир Гигов.

„Вашата организация за пореден път доказа на българското общество своята съпричастност към трагедията на хората и както много пъти през 136-те години на съществуването си бе реална надежда и упование за пострадалите.”


В засегнатите от наводнението селища на област Велико Търново, доброволци на БЧК са оказали помощ на 52 домакинства и на 267 пострадали. Предоставени са им 2 614 л. вода, консерви, бисквити, олио, кроасани, сухари, препарати, натриев хипохлорид, одеяла, възглавници и спално бельо.

Председателят на БЧК и генералният директор се срещнаха с областния управител на Велико Търново инж. Георги Рачев, който изрази своето удовлетворение от бързата и ефективна работа на местната организация на БЧК.