НОВИНИ

23.04.2009 г.
Открит урок по пътна безопасност и първа помощ
Около 120 деца с голям интерес участваха в урока и се надпреварваха да покажат какво са научили.
По идея на Българския Червен кръст и Националния дарителски фонд за подпомагане на деца, пострадали при пътнотранспортни произшествия, се проведе открит урок с учениците от трети клас на столичното 20-о основно училище “Тодор Минков”. Техният нов “учител” – заместник-генералният директор на БЧК д-р Надежда Тодоровска, използва метода на интерактивния подход на преподаване. В презентацията си тя акцентира върху основните правила за движение на пешеходците и тяхното поведение на пътя. Около 120 деца с голям интерес участваха в урока и се надпреварваха да покажат какво са научили. Накрая въодушевено и с амбиция за победа те попълниха специално подготвен тест. Най-добрите си тръгнаха с награди. Всички деца получиха помагало по пътна безопасност и първа помощ и светлоотразител.
Гости на открития урок бяха представители на партньорите в Националния дарителски фонд за подпомагане на деца, пострадали при пътнотранспортни произшестви – главните инспектори от “Пътна полиция” Хари Антонов и Красимир Костов, д-р Вася Христова от Министерството на транспорта и Светослав Кръстев от Съюза на българските автомобилисти.
С този открит урок започна съвместната информационна дейност на институциите - участници във Фонда, за превенцията на пътнотранспортните произшествия при децата през тази година. За основа на идейната разработка е използван Ресурсният пакет по пътна безопасност и първа помощ на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, осъществен с подкрепата на Европейската комисия. Поредица открити уроци ще бъдат проведени в училища от цялата страна.