НОВИНИ

24.06.2014 г.
БЧК подпомага пострадалите от наводненията в страната
Още в първите часове на бедствието Българският Червен кръст откри специална банкова сметка за набиране на финансова помощ и бе активиран краткият номер 1466 към всички мобилни оператори за изпращане на благотворителни SMS-и.
На пострадалите във Варна, Добрич и Велико Търново бе предоставена питейна вода, подкрепителни напитки, храна и артикули от първа необходимост от бедствения резерв на организацията - одеяла, походни легла, спално бельо, възглавници.

Много доброволци на БЧК са на мястото на бедствието. Досега те са подпомогнали над 3000 души с продукти от първа необходимост, вода и материали за почистване на домовете. Доброволци-психолози оказват психо-социална подкрепа.

Във Варна и Добрич продължават да работят пунктове за дарения (в кметството на варненския квартал Аспарухово, в ОС на БЧК – Варна на ул. „Братя Шкорпил“ и в кризисния център на БЧК – Добрич в спортната зала „Добротица“, където са настанени над 60 евакуирани граждани, от които 20 деца).

На призива на БЧК се отзовават хиляди граждани и фирми. Повече от 1000 доброволци почистват пострадалите домове във Варна. Към тях се присъедини и международна група от над 20 души – американци, испанци, македонци.

Всеки ден БЧК приготвя с дарените продукти хранителни пакети за пострадалите семейства, и сандвичи и вода за работещите на терен доброволци. До момента БЧК-Варна е раздал 15 000 сандвича и над 40 000 литра минерална вода.

Варненската опера изнесе благотворителен спектакъл. Приходите от представлението ще бъдат преведени на БЧК.

Със съдействието на Военноморските сили в кв. Аспарухово БЧК разкри военно-полева кухня с 10 готвачи, които приготвят и раздават топла храна на пострадалото население и на доброволците.

Най-належащите нужди за момента са от: минерална вода, спално бельо и одеяла /нови/, пакетирани храни за пряка консумация, хигиенни материали, почистващи и дезинфекционни препарати, гумени ботуши, чували за смет, ръкавици, инструменти за почистване, метални кофи, памперси.

Еврокомисар Кристалина Георгиева пристигна във Варна и се запозна на място с щетите от бедствието. Тя направи обиколка в тежко пострадалия квартал Аспарухово, придружавана от председателя на БЧК Христо Григоров и от председателя на организацията във Варна Илко Раев и поздрави доброволците, които помагат за справяне с пораженията.

Пред медиите Георгиева заяви, че е разговаряла лично с еврокомисаря по околна среда Йоханес Хан и има неговата дума, че ще бъдат отпуснати средства за подпомагане на пострадалите от наводненията. Това е една от малкото възможности страната ни да получи помощ по линия на ЕК, защото макар и огромни по своя размер за българските граждани, щетите са малки според европейските критерии за отпускането на помощ.
Според Кристалина Георгиева помощите за пострадалите трябва да са разпределени пропорционално, тъй като има по-бедни и не толкова крайно нуждаещи се.