НОВИНИ

22.04.2009 г.
Благотворителност на Великден
БЧК направи празника по-добър за много хора
София
април 2009 г.
На 15 април т. г. в ДМСГД "Св. Иван Рилски" в квартал "Лозенец" доброволци от Първи териториален център на БЧК боядисваха яйца заедно с деца на възраст между 3 и 5 години.
На 17 април в трапезарията за социално слаби възрастни хора към столичната организация на БЧК червенокръстците подаряваха козунаци и яйца, предварително боядисани от младите доброволци. Козунаците бяха дарение на организацията.
В същия ден бе организирано и мащабно фондонабиране, в което се включиха повече от 30 доброволци на БМЧК-София.
На 18 април доброволци от екипа по социалнопомощна дейност посетиха Дома за деца, лишени от родителски грижи в Горна Баня, където заедно с малчуганите украсяваха яйца от стиропор по над 20 различни начина.

Смолян
април 2009 г.
Общинската организация на БЧК – Смолян организира кампания под надслов “Великден за всички”. По традиция на Велики четвъртък на площада пред храма „Св. Висарион Смоленски” доброволци на младежката организация от клубовете в Смолян боядисаха 400 яйца. Тази година в инициативата се включиха и членове на младежкия православен център „Чисти сърца”, ученици от VІ ОУ „Ив. Вазов”, доброволките – застъпнички към БЧК и граждани. Боядисаните яйца и козунаци бяха раздадени на хората от домашния социален патронаж и на социално уязвими граждани. В подкрепа на инициативата се включиха местни фирми за производство на хлебни изделия, които дариха 200 козунаци, а църковното настоятелство при храм „Св. Висарион Смоленски” предостави парични средства.
От 24 март до 17 април т. г. в ОУ “Стою Шишков” – с. Търън, се проведе кампания “Хранителна банка”. От събраните продукти бяха направени хранителни пакети, които доброволци раздадоха на 21 социално слаби семейства.
Във великденската благотворителна кампания се включиха и общинските организации на БЧК в Златоград, Мадан, Чепеларе, където също боядисваха и раздаваха яйца.

Силистра
април 2009 г.
На 9, 10 и 11 април доброволци на БМЧК – Силистра, организираха благотворителна кампания „Деца помагат на деца” за превенция на изоставянето на деца в социални институции и създаване на хранителна банка. В три от големите магазини на Силистра доброволците събраха 233 кг пакетирани хранителни продукти и 74,40 лв., с които бяха закупени допълнително храни. От Дулово в кампанията се включиха учениците от ОУ ”Хр.Смирненски” и СОУ ”Васил Левски, които събраха 125,60 кг храни и 54,45 лв. На 17 април 56 деца от двете общини получиха хранителни пакети. ОС на БЧК - Силистра изказа благодарност на управителите на магазини – Стоил Стойчев, Константин Иванов и Ивелин Трендафилов, с чиято помощ бе осъществена благотворителната кампания, както и на всички граждани, които подкрепиха инициативата на младите червенокръстци.
На Велики четвъртък доброволците на БМЧК-Силистра, заедно със своите приятели от ДДЛРГ „Димчо Дебелянов”, боядисаха 70 яйца. Въодушевление и празнично настроение се чувстваше в столовата на дома. Участие взеха и учители и възпитатели, които даваха практични съвети.

Шумен
април 2009 г.
На 16 април завърши традиционната набирателна кампания на храни и хранителни продукти „Заедно за Великден” в четирите най-големи магазини „Трънчев” в Шумен. Целта на кампанията бе да се повиши не само качеството на живот на самотно живеещите възрастни хора с ниски доходи, а и да се насърчат разнообразни съвместни дейности на хора от всички възрасти и да се провокира интересът на обществото към темата за солидарността.
Набраните храни ще бъдат дарени на Областния съвет на Съюза на пенсионерите - Шумен и на сдружение „Вдовици и вдовци” за разпределение между най-нуждаещите се самотно живеещи възрастни хора с ниски доходи в цялата област.

Пловдив
април 2009 г.
Областната организация на БЧК подготви 440 хранителни пакета на стойност 3557,65 лв. за социално слаби и крайно нуждаещи се хора от град Пловдив. Доброволци на БМЧК и ученици от училищата в район “Запад”, които участваха във фондонабирателната кампания “Има ли за мен, има и за теб” раздаваха козунаци и хранителни пакети на 100 деца от социално слаби семейства в православния храм “Св. Климент Охридски” в района. С повече вяра и надежда посрещнаха Великден над 300 пловдивчани, които получиха хранителни пакети в Многофункционалния социален център на БЧК – Пловдив през страстната седмица.
На Велики четвъртък, верни на православните традиции и обичаи, доброволците на БМЧК гостуваха на Пловдивската митрополия, където организираха тържество за 50 деца от социални заведения в Пловдив и нашариха над 1000 великденски яйца. Събитието се проведе с благословията на пловдивския митрополит дядо Николай.
На Разпети петък пред православните храмове на Пловдив, Сопот и Карлово доброволците на БМЧК събраха с касички 4009, 86 лв., с които ще бъдат подпомагани деца и младежи в риск и талантливи млади хора. Общата сума от кампанията на Цветница и Великден вече надхвърля 12 700 лева.

Шумен
15 април 2009 г.
Доброволци на БЧК от различни поколения проведоха фондонабирателна изложба „Вкусотиите на баба” пред театър „Васил Друмев”. Към лакомствата проявиха интерес много граждани и гости на Шумен.

Велико Търново
16 април 2009 г.
20 деца от социалните домове във В.Търново оцветиха в четвъртък огромно яйце. Малчуганите работиха заедно с доброволци от Българския младежкия Червен кръст в старата столица. Двуметровото яйце бе нашарено със слънца, цветя, пиленца и много сърца. През цялото време „великденски заек” се грижеше за доброто настроение на малките художници.

Благоевград
16 април 2009 г.
На Велики четвъртък доброволците от БМЧК-Благоевград посетиха детските градини №6 и №12. Всички заедно боядисваха яйца, пяха песни. Децата научиха какво се прави на празника. Малчуганите рецитираха стихотворения и всички се забавляваха.
Беше проведена и традиционната фондонабирателна кампания пред православния храм „Въведение Богородично” в автентичния квартал „Вароша” в Благоевград.

Бургас
април 2009 г.
Благотворителната кампания на БЧК под надслов „Дар за Великден” се осъществи благодарение на отзивчиви партньори: фирма „Агрокорн” ООД - Бургас, която осигури козунаци – един от символите на великденската трапеза, фирма „Сара” АД - денонощни супермаркети, която осигури достъп на доброволците от БМЧК в магазините за набиране на хранителни продукти. С подготвените хранителни пакети бяха подпомогнати 200 души с нисък социален статус.

Пазарджик
16-17 април 2007 г.
На 16 април т. г. доброволците на БМЧК – Пазарджик организираха боядисване на великденски яйца на открито в градската градина. В нея взеха участие възпитаниците на Центъра за настаняване на деца от семеен тип, много граждани и деца, които след това получиха боядисаното от тях яйце. Дарените 750 яйца са от дружествата на Червения кръст в селата Черногорово, Гелеменово, Мокрище, Синитево, Мало Конаре и др.
На 17 април козунаци, великденски сладки и боядисани яйца, донесени от доброволците на БМЧК, бяха раздадени в дома за стари хора „Г. Кръстевич”, Център за настаняване на деца от семеен тип, в трапезариите за деца и възрастни и на хора, обгрижвани по домовете им по проектите на БЧК „Асистенти на хора с увреждания” и „Бюро за предоставяне на домашни помощници и социални асистенти”.
Доброволците на БМЧК проведоха и традиционните фондонабирателни акции с касички. Само на Цветница събраната сума възлиза на 2990,77 лв., предназначени за подпомагане на дейността на Центъра за работа с деца в риск.
Проведе се и кампания за набиране на хранителни продукти в детските градини на Пазарджик. На призива се отзоваха четири детски градини, които дариха общо 608 кг хранителни продукти на стойност 1115 лв. Те ще бъдат разпределени между социално слаби семейства и възрастни хора.

Враца
16 април 2009 г.
На Велики четвъртък доброволците от БМЧК посетиха дома за възрастни хора „Зора”. Младите червенокръстци предоставиха 60 яйца и боя и ги боядисаха заедно с възрастните хора. По християнска традиция първото яйце беше червено. С него всеки от присъстващите бе намазан по челото за здраве. След обяд боядисването на яйцата продължи в ДДЛРГ „Асен Златаров” – Враца. В инициативата се включиха 35 деца от 8 до 15 години. Сред много смях и глъч бяха боядисани 10 кори с яйца.

Враца
април 2009 г.
Областният съвет на БЧК - Враца отправи апел към 18 училища на територията на града за фондонабирателна акция в подкрепа на “Хранителна банка”. Основната цел на кампанията бе да бъдат зарадвани децата в неравностойно социално положение и да бъде стимулирана детската благотворителност. От събраните продукти преди Великден бяха подготвени и предоставени на нуждаещи се деца 44 хранителни пакета.
На Цветница доброволците на БМЧК събраха 520 лева пред православните храмове “Свети Николай” и “Дванадесет апостоли”. Средствата са предназначени за абитуриенти - сираци от училищата на града, взели участие в кампанията “Хранителна банка”.

Враца
април 2009 г.
Под надслов “Живи въгленчета” доброволци по проекта на БЧК “Повишаване информираността на обществото по проблемите на възрастните хора” пресъздадоха традициите при отбелязването на празниците Цветница, Великден и Гергьовден. Участниците бяха разделени на два отбора – “Лазарче” и “Гергьовче”. Всеки отбор се състоеше от пет души и в тях участваха и доброволци на БМЧК и деца от училище “Св.св. Кирил и Методи”. Бяха разказани легенди, пяха се песни, боядисваха се яйца.
Празникът завърши с изложба-базар от произведения на ръчния труд. Събраните средства ще бъдат предоставени за операция на млада жена - поставяне на тазобедрена става.

Ямбол
април 2009 г.
БМЧК – Ямбол организира фондонабирателна акция „Да бъдем добри и да помогнем на децата в нужда”. Доброволците изработиха красиви цветя и яйца от цветни картони с послания до гражданите. Всеки, дарил пари в касичките на БЧК, получаваше в знак на благодарност цвете или яйце.
По повод Великден доброволците на БМЧК посетиха седмична градина “Щурче” и заедно с децата боядисваха яйца, любезно предоставени от родителите. В Дома за медико-социални грижи и в ДДЛРГ ”Ю. Гагарин” червенокръстците занесоха дарените от местни фирми козунаци и ябълки.

Своге
18 април 2009 г.
БМЧК - Своге отбеляза Великден с боядисване на 300 яйца в центъра на града и фондонабирателна акция в полза на деветчленно семейство. На площада имаше развлекателна програма, изнесена от мажоретния състав и детския хор към читалището. Съвместно с общината БЧК раздаде козунаци, яйца и безалкохолни напитки на 80 деца-инвалиди от Своге и околните села.
Специален гост на проявата беше и зам.-председателят на БЧК д-р Валентин Пеев, който произнесе приветствено слово и награди зам.-кмета Калин Григоров с юбилеен плакет на БЧК за оказаната помощ и за ползотворното сътрудничество.

На Велики четвъртък млади червенокръстци посетиха ДДЛРГ „Слънце” в Каспичан и заедно с малките палавници боядисваха яйца.

Членовете от клуба на БМЧК към І ОУ „Ран Босилек” в Габрово организираха великденска акция за набиране на средства за приюта за безнадзорни и закупиха DVD-плейър. Доброволците боядисаха и 40 великденски яйца заедно с децата от приюта.

Доброволци на БМЧК - Видин боядисаха яйца и ги раздадоха на социално слаби граждани по време на великденската служба в храм-паметник ”Свети Димитър“.
Децата от приюта за безнадзорни към ОС на БЧК – Русе боядисваха яйца заедно с доброволци на БМЧК. Младите червенокръсци почерпиха децата с лакомства, а на Великден ги заведоха на разходка в парка.