НОВИНИ

20.06.2014 г.
БЧК с призив за толеранстност за Световния ден на бежанците
На 20 юни народите по света отбелязват Световния ден на бежанците и изразяват своята съпричастност и солидарност със съдбата на милиони хора, принудени да напуснат родината си, за да се спасят от преследване, насилие и граждански войни. Уповавайки се на надеждата за по-добро бъдеще и за шанс в живота, много от тях са потърсили и намерили закрила в нашата страна.
Със своите програми и дейности Българският Червен кръст се стреми да подпомага социалната и икономическата интеграция на бежанците в България, да предотвратява изолацията им и да спомага за формирането на положителни обществени нагласи към тази група в българското общество.

Бежанско-мигрантската служба на Българския Червен кръст, Държавната агенция на бежанците и Съветът на жените бежанки, с подкрепата на представителството на ВКБООН в България, организираха „Ден на отворените врати“ в Центъра за настаняване на бежанци в кв. Враждебна.

На събитието присъстваха от името на Маргарита Попова – Маринела Радева, началник на кабинета на вицепрезидента, Драгомир Петров – директор на дирекция „Миграция“ на МВР, зам.-генералният директор на БЧК д-р Надежда Тодоровска, комендантът на Враждебна Иван Пенков, представители на ВКБООН, доброволци на БЧК.

С едноминутно мълчание присъстващите почетоха паметта на жертвите от наводненията в страната.
„Никой не избира доброволно съдбата на бежанец, заяви д-р Надежда Тодоровска, затова нека обединим своите усилия и да дадем възможност на тези хора да се интегрират, за да осигурим не само основните им нужди, но и включването им в програми за обучение по български език, което е особено важно за децата, най-вече за родените у нас от началото на бежанската вълна, които наброяват 117. Близо 4 000 от потърсилите убежище в страната ни вече са на външни адреси, но голям проблем е все още липсващата национална програма за тяхната интеграция“, допълни тя.

Д-р Тодоровска припомни усилията на БЧК, съвместно с държавните институции и неправителствените организации, за преодоляване на кризата, вследствие увеличения мигрантски поток от септември миналата година и призова за толерантност към бежанците.

Доброволци на Българския младежки Червен кръст посетиха децата в центровете на ДАБ в Овча купел и Военна рампа и им раздадоха детски менюта, осигурени от веригата „KFC“.