НОВИНИ

12.04.2009 г.
Български и германски червенокръстци се обучаваха по първа долекарска помощ
В НУЛЦ на БЧК – с Лозен край София се проведе обучение по първа долекарска помощ за доброволци от Младежкия авариен екип на София и червенокръстци от град Мюнстер, Германия.
В продължение на една седмица осем доброволци от Германия и девет от България тренираха различни начини за спасяване на пострадали и ранени според стандартите на двете държави. Главни обучители бяха Мария Пеева и Анна Дамянлиева от Младежкия авариен екип на София - участници в Четвъртото балканско състезание по първа помощ и членове на отбора за европейското състезание FACE 2009.
Представителите на Мюнстерския Червен кръст показаха впечатляващи умения за оказване на първа помощ. Освен ежедневните тренировки и лекции, германските гости посетиха Националния съвет на БЧК, където се срещнаха с председателя на организацията Христо Григоров и генералния директор д-р София Стоименова. Те разгледаха някои от офисите на териториалните центрове на столичната организация, срещнаха се с други доброволци от София и рисуваха картички с децата от Дом за хора увреждания „Св. Мина”.
На 11 и 12 април двата екипа имаха възможност да премерят сили в своеобразно състезание с отбора за „FACE 2009”.
По време на гостуването бе обсъдено и бъдещото споразумение за сътрудничество между червенокръстките организации на град Мюнстер и София. Следваща крачка към партньорството е предстоящият лагер в Германия за работата на доброволците по здравната просвета.