НОВИНИ

12.06.2014 г.
Международен ден на кръводарителя 2014
„Дарете кръв за тези, които даряват живот“
УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

Каним ви на традиционния празник, посветен на Международния ден на кръводарителя – 14 юни, организиран от Българския Червен кръст (БЧК) и Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ), който ще се състои на 13 юни 2014 г. (петък), от 11 часа в аулата на НЦТХ, ул. “Братя Миладинови” 112 (зад хотел “Принцес”).
Десет дългогодишни доброволни кръводарители, чиято кръв е спасила живота на много хора, ще бъдат удостоени с почетен плакет. Те са избрани от комисия, в която участват представители на БЧК и НЦТХ, въз основа на изпратени предложения от цялата страна.


14 юни е специален ден, ден в който световната общественост изразява своята признателност, почит и уважение към доброволните и безвъзмездни кръводарители. Според СЗО около 800 жени всеки ден умират от усложнения, възникнали по време на бременността и раждането, затова и Световният ден на кръводарителя тази година ще премине под мотото „Дарете кръв за тези, които даряват живот“. Присъединяваме се и споделяме призива на СЗО да обединим усилия за осигуряване на навременен достъп до безопасна кръв и кръвни продукти, предназначени за предотвратяване на майчината смъртност.