НОВИНИ

05.06.2014 г.
Българският Червен кръст осъжда категорично убийството на делегата на МКЧК в Либия
В Извънредна нота № 2014/01 Международният комитет на Червения кръст МКЧК осъжда по най-категоричен начин убийството в Либия на своя представител. Майкъл Греуб, 42 годишният швейцарец, ръководител на делегацията на МКЧК в Мисурата, е убит от въоръжени мъже на 4 юни около обяд в град Сирт.
„Международният комитет осъжда категорично това отвратително нападение", заяви генералният директор на МКЧК Ив Даккорд. "Майкъл тъкмо си тръгваше от среща с двама колеги, когато тяхното транспортно средство бе атакувано от група въоръжени мъже. Майкъл беше смъртоносно ранен."

"Ние сме съкрушени и възмутени", добавя той. "Майкъл беше предан хуманитарен работник, който отдаде много години от живота си, за да помага на другите."

Майкъл Греуб работи за МКЧК над седем години в мисии в Ирак, Судан, Йемен и Ивицата Газа. Изпратен е да работи в Мисурата през март 2014 г.

МКЧК установи постоянно присъствие в Либия от 2011 г., където оказва хуманитарна помощ на задържаните лица, издирва безследно изчезнали хора, работи с Либийския Червен полумесец в помощ на ранените и разселените от насилието в страната и обучава доброволци на Либийския Червен полумесец и други организации да оказват първа помощ.