НОВИНИ

04.06.2014 г.
„Водната безопасност сред децата – партньорства и перспективи”
Тази година традиционната Седмица на водното спасяване за готовността преди летния сезон, организирана и проведена в цялата страна от Българския Червен кръст, беше посветена на водната безопасност сред децата.
Водноспасителната служба на Българския Червен кръст събра на „кръгла маса“ представители на МВР, МЗ, МОН, Министерството на младежта и спорта, АСП, ДАЗД, представители на общини, регионални инспекторати по образование, на висши, средни и начални учебни заведения и на детски градини. Участниците дискутираха по темата „Водната безопасност сред децата – партньорства и перспективи”. Те се запознаха с добри практики в областта на предотвратяване на детския воден травматизъм и с възможностите за разширяване на обхвата на обученията по превенция. В резултат на обсъжданията и изразените мнения, всички се обединиха около решението да бъде изготвено писмено предложение до министъра на образованието Анелия Клисарова образователната програма по превенция на водния травматизъм сред децата „Приятели с водата” да бъде интегрирана в учебните планове на училищата с начален курс на обучение. Постоянен партньор при реализацията й да бъде Водноспасителната служба при Български Червен кръст.

Специални гости на форума бяха г-жа Бреда Колинс – президент на Ирландското водно спасяване и проф. д-р Тодор Попов – вицепрезидент на Международната федерация по водно спасяване за Европа (ILSE). Ръководството на БЧК бе представлявано от д-р Валентин Пеев – зам. председател на организацията, от Василка Каменова – зам. генерален директор и от директора на „Водноспасителна служба“ Антон Налбантов.

На последвалия брифинг журналистите получиха информация за резултатите от обучението на водните спасители през тази година, за състоянието на плажовете и най-често посещаваните водни басейни, за проблемите, свързани с осигуряването на спасители през активния летен сезон, за водните инциденти в последните години и съвети за безопасното ползване на водните басейни и за упражняването на водни спортове.