НОВИНИ

02.04.2009 г.
Екипи на БЧК помагаха на хора в учебна акция
Аварийният план на Централна автогара – София беше задействан след получаване на сигнал за природно бедствие
Аварийният план на Централна автогара – София беше задействан след получаване на сигнал за природно бедствие от Геофизичния институт на БАН към Ситуационния център на Министерството на извънредните ситуации и от граждани към Центъра за спешни повиквания 112. Час преди учението министърът на извънредните ситуации Емел Етем разясни, че целта е да се тества Националната система за ранно предупреждение и ранно оповестяване на Централната автогара в столицата.
В учението участваха екипи на МВР, Противопожарната охрана, Министерството на извънредните ситуации (МИС), Министерство на здравеопазването, цялото ръководство и служители на автогарата. Българският Червен кръст се включи с Младежкия авариен екип и Доброволния авариен екип на столичната червенокръстка организация.
По време на учебната акция бе направена инсценировка на земетресение на 150 км югозападно от София с магнитут 4,5 по скалата на Рихтер. Освен линейки и пожарни коли на мястото пристигна кола за химическо обеззаразяване. Със специализиран транспорт бяха евакуирани „пострадалите”. Аварийните екипи на БЧК им оказваха психосоциална подкрепа и първа долекарска помощ.
Учението беше проведено успешно за около час. Бяха „евакуирани и спасени” около 30 души. Част от тях бяха откарани до специализирани болнични заведения.