НОВИНИ

27.03.2009 г.
Извънредна ситуация в столично училище
БЧК оказва първа психологична помощ на изведените деца, посетителите и персонала на училището.
Неизвестен гражданин, представил се на охранителя на Второ СОУ „Емилиян Станев” за туроператор, моли да се срещне с директора на училището. Преди да се запъти към директорския кабинет, той оставя плик, пълен с рекламни материали. След телефонен разговор със секретарката охранителят разбира, че при директора не е имало посещение.
Подаден е сигнал до Единния европейски номер за спешни повиквания 112. Свиква се щабът за координация при бедствия, а районът на училището е изолиран. Под ръководството на служител от СДВР се сформира и временен оперативен щаб. Всички в сградата са евакуирани през странични изходи. Доброволният авариен екип към Столичната организация на БЧК оказва първа психологична помощ на изведените деца, посетителите и персонала на училището. Първа долекарска помощ и психологическа подкрепа червенокръстците оказват и на „пострадалите” от стихиен пожар в кухненския блок на училището.
Тази кризисна ситуация се разигра като пореден етап от учението за реакции при бедствия „Защита 2009”. Изключителният реализъм и сериозност на действията показа на учениците и училищния персонал, че подобни опасности започват по невинен начин, но имат тежки последствия при липса на навременни реакции.