НОВИНИ

08.05.2014 г.
Среща на дарители и партньори
Доброволци и служители на Българския Червен кръст отбелязаха с тържествена церемония своя празник заедно с представители на българското правителство, на неправителствени и партньорски организации, на дарители по национални благотворителни кампании и ръководители на медии.
Празникът на Червения кръст бе уважен от Михаил Миков – председател на Народното събрание, Йорданка Фандъкова – кмет на София, отец Ангел Ангелов – представител на българския патриарх, Огнян Златев – председател на Европейската комисия в България, Роналд Франсоа Вейл, ръководител на представителството у нас на ВКБООН, Николай Чирпанлиев, председател на ДАБ при МС, гл. комисар Николай Николов, директор на ГД „ПБЗН“ към МВР и др. Сред официалните гости бяха посланици и дипломати на държави, подкрепили БЧК в хуманитарното подпомагане на бежанците.

„БЧК е една от първите институции, възникнали след Освобождението и участвали в изграждането на нова България. Тази година се навършват 136 години от създаването й. Стотици хиляди наши сънародници са участвали в съграждането на организацията, която с готовност помага на нуждаещите се в мирно време, при бедствия и кризи, при военни ситуации. Това е нашата мисия – да бъдем там, където е болката и нуждата на хората. И всички знаят какво прави Червеният кръст, защото го правим заедно. Всеки ден и час получаваме вашата подкрепа, която ни помага да помагаме. Благодаря ви.“ - каза в приветствието си председателят Христо Григоров.

Участниците в събитието изградиха заедно инсталация „Моята червенокръстка история“ като етап от кампанията на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец по случай 8 май и като част от инициативата на БМЧК „Дай пет!“. Всеки присъстващ написа на червена карта пет причини, които го мотивират да е с Червения кръст. С личните истории на стената в зала „София“ беше изграден огромен червен кръст. „Защото нашите малки истории са голямата история на Червения кръст, с която се гордеем“, сподели Христо Григоров при завършването на инсталацията „червен кръст“. Инициативата има за цел да накара доброволци и нуждаещи се, получили материална, морална или психологическа подкрепа, да споделят в световната мрежа на Червения кръст своите лични истории, за да могат повече хора да разберат същността на доброволчеството и хуманната червенокръстка кауза.

В поздравителната си реч председателят на Народното събрание Михаил Миков не спести похвалите и пожеланията си към всички червенокръстци. "Желая ви здраве. Желая ви каузата да бъде подкрепяна и носена от все повече хора в България. Благодаря на ръководството на БЧК за всичко, което прави, за да пренесе тази кауза напред в бъдещето на България, в бъдещето на българското общество, в бъдещето на мисленето на българина да помага на хората, които са в беда", емоционално отбеляза той.

По поръчение на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит отец Ангел Ангелов поздрави лично председателя на БЧК Христо Григоров и всички, които работят във и за Червения кръст с думите: „Може би най-естественото нещо е двата кръста да влязат в своето съгласие, за да образуват общия кръст – образ и знак на любовта. Призванието на Червения кръст е такова, каквото е призванието на църквата, винаги да твори доброто. Да е честит празникът, да се възрадваме и да разпалим все повече и повече любовта в сърцата си, за да помагаме един другиму.“.

Огромно доверие и признателност към БЧК изрази и кметът на София Йорданка Фандъкова. „Нашето партньорство с БЧК има реално измерение в много конкретни неща, в много конкретни проекти. Искам специално да благодаря на Столичната организация на Българския Червен кръст, на младите доброволци, на учениците от столичните училища, които се включват в обученията на хората за адекватни реакции при бедствия и аварии, на специалистите, които обучават доброволците на Столична община в оказване на първа помощ. Разчитаме на вашия професионализъм”.

По време на проявата бяха представени резултатите от дейностите на БЧК по хуманитарното подпомагане на бежанците и бяха наградени дарители, партньори и медии за активно сътрудничество и подкрепа на хуманитарните каузи на организацията.

По традиция и тази година НС на БЧК удостои с червенкоръстки отличия и звания доброволци и служители на организацията, допринесли с работата си за ефективното осъществяване на хуманитарните дейности на организацията: медал за заслуги „БЧК“ – златен, получиха двама дългогодишни деятели на БЧК и служители на ПСС – Методи Тодоров и Методи Баненски; със звание „Отличник на БЧК“ бяха удостоени служителите в Секретариата на НС на БЧК Милена Бакърджиева, Драго Станчев, Десислава Илиева и Милена Иванова от БМЧК. Званието „Млад отличник“ бе присъдено на Александра Василева – доброволец на БМЧК и член на Оперативното бюро на БМЧК.

По повод Международния ден на ЧК/ЧП ръководството на БЧК получи множество поздравителни адреси, между които от председателя на ДАБ при МС, от главния прокурор на Р България, от председателя на ДАЗД, от началника на ВМА, от кметове на много общини.