НОВИНИ

20.03.2014 г.
Бежанците в България посрещат Нова година и Деня на майката
Пресцентърът на БЧК ви кани да празнуваме заедно с бежански семейства персийската и кюрдската нова година (Ноуруз) и деня на майката в арабските общества на 21 март т. г. (петък), от 11.00 ч., в зала „София“ на НС на БЧК (бул. „Джеймс Баучер“ 76).
Празникът се организира от Бежанско-мигрантската служба на Българския Червен кръст и Съвета на жените бежанки със съдействието на Държавна агенция за бежанците към Министерски съвет и с финансовата подкрепа на ВКБООН.

На тържеството ще бъдат представени характерни за тези народи песни, танци, национални облекла и ритуали. Ще можете да опитате от традиционните ястия, приготвяни специално за този ден.

Председателят на БЧК Христо Григоров и председателят на ДАБ Николай Чирпанлиев ще бъдат домакини и ще поздравят бежанците. Поканени са представители на държавни и неправителствени организации, работещи с бежанци, на Върховния комисар на бежанците в България.

Събитието е израз на нашето желание да помогнем на бежанците да се интегрират пълноценно в нашето общество.

Очакваме ви.


Празникът Ноуруз съвпада с първия ден на пролетта, когато хората от Афганистан, Иран, Пакистан, както и кюрдите и някои народи от Кавказ, отбелязват началото на новата година. Празникът е свързан с редица ритуали, които наподобяват някои български традиции. През нощта на последната сряда от годината, наречена “червена сряда”, семействата палят огньове и ги прескачат за здраве. Маскирани деца тичат по улиците и удрят с лъжици по тиган, за да гонят злите духове. Кюрдският народ посреща празника Ноуруз (Невруз) сред природата: хората отиват в планината и палят огромен огън, около който танцуват и свирят цяла нощ. За този народ празникът е символ на свободата и победата на доброто над злото.
За арабските народи първият ден на пролетта е денят на майката.