НОВИНИ

25.03.2009 г.
Планинската спасителна служба към БЧК ще бъде домакин на важен международен форум
От 25 до 29 март 2009 г. в Банско ще се проведе ежегодната пролетна среща на Медицинската комисия на Международната асоциация по планинско спасяване (ICAR).
Асоциацията е институцията, която разработва стандартите за оказване на помощ в планини и други трудно достъпни райони, включително и при лавинни нещастия; оказване на помощ с хеликоптери; работа със спасителни кучета и др.
Медицинската комисия на ICAR, от своя страна, разработва медицинските стандарти на първата помощ в планината. Председател на Комисията е проф. д-р Херман Бругер от Италия – Южен Тирол. В нея членуват около 60 медици от цял свят. Това са водещите световни експерти по планинска медицина. България, в лицето на Планинската спасителна служба към БЧК, е осмата страна - член Международната асоциация по планинско спасяване. Членството ни датира от 1971 г. За първи път страната ни е домакин на форум на ICAR, което е безспорно признание за нашата Планинска спасителна служба, тъй като всички прояви на Медицинската комисия на ICAR досега са провеждани в някоя от алпийските страни – Швейцария, Австрия, Италия, Франция. От българска страна в срещата ще вземат участие проф. д-р Витан Влахов – председател на ПСС, доц. д-р Олег Чолаков – председател на Медицинската комисия на ПСС, д-р Мартин Иванов и д-р Красен Демирев.
Планинската спасителна служба към БЧК изказва своята благодарност на “Балкан Холидейс”, “Юлен” АД и д-р Мартин Иванов за оказаната финансова подкрепа при организирането на тази важна международна среща.