НОВИНИ

27.02.2009 г.
БЧК се поклони пред подвига на героите
Българският Червен кръст организира традиционната гражданска церемония - поклонение на Докторския паметник в София.
Тя беше скромен акт на благодарност към паметта на загиналите за нашето Освобождение лекари, фармацевти, фелдшери, милосърдни сестри, самарянки и санитари, които със своята хуманна дейност по време на войната разпространиха в България непреходните идеи на Червения кръст и допринесоха в значителна степен за създаването на нашата организация.
Настоятелят на храма “Свети Николай Чудотворец” (Руската църква) игумен Исидор отслужи панихида в памет на загиналите.
Слово за делото на хуманистите произнесе председателят на БЧК Христо Григоров: “Червенокръстците и военните медици ни завещаха прекрасен пример с многобройните си уроци по хуманност. Съвсем справедливо ги нарекоха “войници на здравето”. Те умираха като войници и с гордост пренесоха през ужасите на войната най-великата идея – човечността. Докторският паметник, пред който сме се събрали, е уникален по своя замисъл и изпълнение. Построен с доброволни дарения преди 126 години, той е част от историческата ни памет, едно голямо хуманно послание и за поколенията, които идват след нас. Той е свят завет, който неотклонно следват и българските червенокръстци, и военните медици”.
Военни почести на героите отдаде Националната гвардейска част. Гвардейците положиха на паметника венци от: президента Георги Първанов, министър-председателя Сергей Станишев, министъра на отбраната Николай Цонев, началника на Генералния щаб на Българската армия генерал Златан Стойков, министерството на здравеопазването, кмета на София Бойко Борисов, Военномедицинската академия, Българския Червен кръст и КНСБ.
В поклонението участваха дипломати от посолствата на Руската федерация, Украйна, Молдова и Белорус, народни представители, ръководители на български неправителствени организации, руски землячески дружества, военни медици, партньори на БЧК, граждани.