НОВИНИ

14.02.2009 г.
АНТИСПИН кампания по случай Деня на влюбените - 14 февруари
Доброволците на БМЧК отправиха своето послание за Деня на влюбените
София
Доброволците на БМЧК отправиха своето послание за Деня на влюбените с шествие в центъра на София. Повече от 50 млади червенокръстци изрисуваха сърца на лицата си и застанаха зад мотото „Нека се обичаме”. Идеята на празничното събитие беше насочена към превенция на сексуално-рисково поведение, както и към възможността да споделим обичта си с приятели. Шествието започна сутринта на 14 февруари от паметника на „Патриарх Евтимий” и продължи по ул. „Граф Игнатиев”. Хората по пътя получиха балони, “валентинки” и информационни материали. До църквата „Света Неделя” бе изграден пункт за забавни игри и демонстрации. Оттам шествието продължи към НДК, където бе организиран концерт с игри и много награди. Водещи бяха доброволци на БМЧК от Английската гимназия и 81 СОУ. В програмата участваха много млади таланти.

Бургас
Доброволците на БМЧК, заедно с отдел „Здравеопазване и превенции” на общината, организираха парти по случай 14 февруари в Младежкия културен център. Освен много танци, беше подготвена и представена кратка съвременна версия на „Ромео и Жулиета”. В центъра на града младите червенокръстци отбелязаха и двата празника – Св. Валентин и Трифон Зарезан с АНТИСПИН- панделка от балони, във всеки от които имаше късметче с пожелание за Св. Валентин, презерватив или малко шоколадче. Доброволците раздаваха и информационни материали, а по случай Трифон Зарезан - сок , имитиращ вино.

Велико Търново
Информационната кампания на БМЧК започна на главната улица на града, където доброволци раздаваха на минувачите флаери, презервативи и сърца от моделин. В три училища те разлепиха плакати за вечерното парти в Клуб “Спайдър”. Пред входа на заведението доброволците раздаваха цветя и “валентинки” на посетителите. Имаше тематични игри с награди, осигурени от местни спонсори.

Шумен
На 12 и 13 февруари доброволците на БМЧК проведоха обучения на тема "Превенция ХИВ/СПИН". Обученията се осъществиха със съдействието на общината, ОЗЦ и РИОКОЗ. В двата дни бяха обучени ученици от 7, 8 и 9 клас на СОУ "Панайот Волов" и СОУ "Трайко Симеонов".
На 14 февруари се проведе акция на БМЧК по случай Деня на влюбените. На два пункта в града младежите поднасяха на минувачите своите пожелания за празника и раздаваха АНТИСПИН материали, презервативи и ръчно надписани „валентинки”. Те приканваха минувачите да оставят своите послания за празника върху “Дървото на любовта”.

Ямбол
Доброволците на БМЧК изработиха “валентинки” с любовни послания, които раздаваха в центъра на града, училищата, кафета и др. заедно с информационни материали, популяризиращи опасностите от сексуално рисково поведение, презервативи, рекламни материали и др. Партньор в акцията бе РИОКОЗ .

Видин
На 10 февруари 2009 г. БМЧК проведе пресконференция, на която бе представено новоизбраното ръководство на младежката организация и бе обявена АНТИСПИН кампанията “Бъди в час”. На медиите бяха разяснени дейностите на БМЧК и насоките за работа през следващите две години.
В Деня на влюбените БМЧК раздаваше “валентинки”, листовки и кондоми.

Монтана
Младите червенокръстци привлякоха вниманието на съгражданите си с информационен пункт с АНТИСПИН материали, презервативи, ръчно изработени „валентинки” с надпис „Обичайте се разумно!” и сърчица “Бъди в час!” с указания за безплатни и анонимни тестове за СПИН в РИОКОЗ. От голяма розова кутия всеки минувач можеше да изтегли едно от 1000 късметчета с пожелания за празника.

Пазарджик
И тази година БМЧК – Пазарджик организира традиционната си акция за деня на влюбените и любовта към виното, която протече под мотото “Свети Валентин не предпазва от СПИН!”. На 14.02.2009 г., на площад „Константин Величков“ от 11 до 13 ч. бе открит пункт за безплатни празнични валентинки, презарвативи и информационни материали. Младежите бяха разпределени в седем екипа, разположени на стратегически точки в централната част на града. В акцията взеха участие над 50 доброволци от Пазарджишката организация на БМЧК. Те раздадоха 1400 ръчно изработени валентинки с различни послания за двата празника, над 1500 презарватива и множество брошури и листовки за превенция на ХИВ/СПИН. Част от доброволците бяха преобразени като ангелчета и сърца. Младежите напомниха, че човек, който изглежда здрав, също може да е носител на ХИВ и че носим отговорност не само за личното си здраве, но и за здравето на другите!

Разград
Младежите от клубовете на БМЧК в областта изработиха предварително сърца с различни послания, а от РИОКОЗ - Разград бяха предоставени сърца с надпис “Бъди в час!” и презервативи. На 13 февруари в гр.Лозница доброволците подаряваха сърца с любовни послания, презервативи и листовки. В ПГССВМ”Ал.Стамболийски”, в часа на класния ръководител се проведоха обучения за превенция на СПИН. Разговори на същата тема бяха проведени и в средните училища в гр.Кубрат. Младежите от клуба на БМЧК в гр.Исперих направиха кът на влюбените в СОУ”Хр.Ботев” с различни пожелания, листовки, презервативи. Доброволците на БМЧК в Разград подаряваха сърца, презервативи, промоционални материали. Бяха раздадени над 1000 сърца с послания и презервативи, прикрепени към тях.

Търговище
Доброволците в Търговище, Попово и Антоново раздаваха брошури, презервативи и валентинки по улиците на града, а пред сградата на БЧК имаше пункт с плакати, на които гражданите имаха възможността да напишат „Кого/какво обичам?” и „Какво е за мен любовта”. Обща инициатива на Обединен детски комплекс, Младежки дом, РИОКОЗ и БЧК бе вечерното шоу с музикална програма, скечове, викторина и прожекция на филма „Като насън” под надслов „За любов и още нещо”. Доброволците от клуб „Ботевци” – Попово занесоха плодове и сладки на децата, пациенти в болницата в града, а доброволците от клуб „Добро сърце” – Антоново посетиха детската градина, раздадоха на децата балони и ги забавляваха с игри, насърчаващи добрите взаимоотношения.