НОВИНИ

21.11.2010 г.
В православния храм „Свети Седмочисленици” беше отслужена панихида за жертвите в необявената война по пътищата
За първи път отбелязваме Световния ден в памет на загиналите при пътни инциденти.
Организатори на проявата са Българският Червен кръст, Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата, КАТ-СДВР и Българската асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи. Свещеници от храма „Свети Седмочисленици” отслужиха панихида за жертвите в необявената война по пътищата.
„Бихме искали да призовем всички участници в движението по пътищата да бъдат изключително внимателни и да няма толкова сълзи, мъка и болка в почти всички български семейства”, каза д-р Надежда Тодоровска, зам. - генерален директор на БЧК. Тя допълни, че рискове поемат и пешеходците, като участници в движението.
Председателят на Асоциацията на застрахованите и пострадали при катастрофи Владимир Тодоров посочи, че тези хора, които са загубили близките си, не са сами. Нека знаят, че ние сме с тях.73 души са загинали при тежки пътни инциденти в София от началото на годината.
„Нека бъдем по-внимателни и по-толерантни на пътя” - призова главен инспектор Любка Маринова от КАТ – Пътна полиция при СДВР.
Организаторите призоваха всички граждани, които желаят да отдадат почит към загиналите при пътно-транспортни произшествия, да запалят свещички на прозореца на своя дом точно в 19.30 часа. Те бяха раздадени от доброволци на Българския Червен кръст.
С резолюция на Асамблеята на ООН от 26 октомври 2005 г. за повишаване безопасността на движението по пътищата в целия свят се отправя призив към правителствата и международната общественост всяка трета неделя на месец ноември да бъде Ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия.