НОВИНИ

24.02.2014 г.
Улицата не е дом
От октомври 2013 г. с подкрепата на посолството на Франция и в сътрудничество със Столична община Българският Червен кръст – София, осъществява проект "Улицата не е дом - SamuSocial за София" в подкрепа на една от най-уязвимите групи в обществото – бездомните хора.
Дейностите по проекта включват обиколки през нощта на мобилни екипи в предварително определени квартали, за да се установи местонахождението на бездомните хора, да се осъществи първоначален контакт, да им се предостави храна и топла напитка и да бъдат изслушани. Екипите се състоят от социални работници от Столична община, от шофьори и от доброволци от БЧК. Всички те са обучени на техниките, използвани в другите изградени по света "samusocial".
Първите резултати от въвеждането на "samusocial" в София бяха представени на пресконференция в резиденцията на френския посланик в София от Христо Григоров - председател на БЧК, Йорданка Фандъкова - кмет на София, д-р Ксавиер Еманюели - основател и председател на „SamuSocial international“, и Мари Шубер - генерален директор на „SamuSocial international“. Целите на проекта, работата по изпълнението им досега и постигнатите резултати бяха презентирани от координатора на проекта Невелина Стойнева от Столичната организация на БЧК.
„С този проект БЧК се включи активно в борбата със социалното изключване, ползвайки опита и успешния модел на „SamuSocial international“. Осигуряването на навременна хуманитарна помощ на нуждаещите се бездомни лица все повече доближава България до европейските стандарти за реинтеграция в обществото и за намаляване на социалното разделение“ – каза по време на пресконференцията председателят на БЧК.