НОВИНИ

12.02.2014 г.
„Един милиард се изправят за справедливост“
Българският Червен кръст се включва в кампанията „Справедливост за жените в България“ с основни организатори фондация „Общество за справедливост“ и театър 199 "Валентин Стойчев", част от глобалната инициатива „Един милиард се изправят за справедливост.“
Водещи български хуманитарни, правозащитни и женски организации подкрепят кампанията и призовават: „Стани, протестирай, танцувай!” – подкрепи жертвите на насилие над жени и момичета. На 14 февруари хора от целия свят ще го направят в името на тази справедлива кауза.

Централното събитие на „Справедливост за жените в България“ ще се състои на 14 февруари, от 13.00 ч. до 16.30 ч., в театър 199 „Валентин Стойчев“.

В дискусия на тема „Справедливост за жените в България" ще се чуе мнението на водещи женски, правозащитни и хуманитарни организации, адвокати, университетски преподаватели, журналисти. Зам.-генералният директор на БЧК д-р Надежда Тодоровска и Линда Ауанис – председател на Съвета на жените бежанки, ще участват в дискусията, на която ще се говори за различните форми на насилие над жените в България и възможността на пострадалите от насилие да получат справедливост и достъп до правосъдие, както и услуги, необходими за тяхното възстановяване.

Ще бъде представена част от нашумелия по света спектакъл „Монолози на вагината“ от Ева Енслер (режисьор Галин Стоев, с участието на Цветана Манева, Снежина Петрова и Вяра Коларова.

След спектакъла участниците ще се изправят, ще протестират и ще танцуват с песента на кампанията "Да строшим веригите", за да се прекъсне веригата от насилие срещу жени и момичета в България и се изиска справедливост за жертвите.

От 19.00 часа пред Съдебната палата в София ще има флаш-моб, организиран от “За Справедливост – One Billion Rising Sofia”.

Организаторите си поставят за цел да се изработи документ с препоръки, в който да бъдат включени най-важните мерки за решаване на проблемите, свързани с насилието върху жени и момичета в България, който ще бъде внесен в парламента и правителството.


Допълнителна информация и пропуски за събитието можете да получите от Марияна Кацарова - фондация “Общество за справедливост” (0887 40 90 30) и Анна Монова – директор на театър 199 (988 53 19; 0887 523 221).