НОВИНИ

19.12.2013 г.
Младежи без родители посрещат Коледа в Наблюдавано жилище на БМЧК
Утре, 20 декември 2013 г. (петък), от 14. 00 часа, младежите от Наблюдаваното жилище „Шарената къща“ на Българския младежки Червен кръст ще посрещнат гости на своето коледно тържество.
Те сами са приготвили коледната украса на дома и всички ястия на празничната трапеза. Келедното парти им дава възможност да изявят и своите таланти, да споделят мечтите си и плановете за бъдеща реализация в живота.

На тържеството са поканени представители на ръководството на БЧК, БМЧК и доброволци на младежката организация, които редовно са им помагали в ученето и самоподготовката за изпити.

Журналистите, които желаят да споделят празника на стопаните на „Шарената“ къща, ще имат възможност да разговарят с тях и с екипа, който ги подкрепя.

Наблюдаваното жилище се намира на територията на Национационалния учебен център на БЧК в с. Лозен. До там пътува градският автобус N 5.


Наблюдаваното жилище за младежи на БЧК бе открито преди две години и е част от проекта ”Социална програма за предоставяне на услуги и подкрепа на деца и млади хора, напускащи социалните институции”, който се реализира с подкрепата на фондация „Велукс” и Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец.

Наблюдаваното жилище е с максимален капацитет за 12 младежи. То разполага с шест спални помещения за по двама души, с обособени бани и санитарни възли за момичета и момчета, дневна, кухня и компютърна зала.
За обитателите е предвиден срок на престой между три месеца и една година, в зависимост от индивидуалните им потребности. Всички настанени получават месечна издръжка в размер на минималната работна заплата и карта за безплатно ползване на градски транспорт.

Проектът на БМЧК предвижда по време на престоя си в „Шарената къща”, младежите да усвояват основни социални умения за самостоятелен начин на живот в среда, близка до семейната, и професионални умения, които ще помогнат за реализацията им като пълноценни личности.

Младежите получават ежедневна подкрепа от екип професионалисти: управител, психолог, социален работник, домакин. Основната задача на екипа е да създаде благоприятни условия за ефективна защита и социална интеграция, професионална ориентация и личностно развитие на потребителите на услугата.