НОВИНИ

18.11.2013 г.
Приключи работата си Общото събрание на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец
Делегатите на Общото събрание на МФЧК/ЧП, провело се в Сидни, Австралия, преизбраха с общо 97 гласа досегашния президент на МФЧК/ЧП Тадатеру Коное (Японски Червен кръст). За другия кандидат за поста – д-р Марио Е. Виллароел Ландер (Червен кръст на Венецуела), гласуваха 88 делегати.
Приоритетите на Тадатеру Коное по време на новия мандат са свързани с изграждането на силни национални дружества на Червения кръст и Червения полумесец; сближаване на Секретариата на МФЧК/ЧП с Националните дружества и повишаване на неговата ефективност, укрепване на ръководството и закрила на суверенитета на всички 189 национални дружества; укрепване на сътрудничеството в рамките на Международното червенокръстко движение и ангажиране в динамична хуманитарна дипломация и фондонабиране.

Г-н Коное е Президент на Японския Червен кръст от 2005 г. и негов вицепрезидент 14 години преди това. За първи път той бе избран за Президент на МФЧК/ЧП в своя пръв мандат, по време на 17-ото Общо събрание на МФЧК/ЧП в Найроби през 2009 г.

Бяха избрани четирима нови вицепрезиденти: Аббас Гюллет от Кения за региона на Африка; Освалдо М. Ферреро от Аржентина за Северна и Южна Америка; д-р Байге Жао от Китай за Азия и Тихия океан и Франческо Роса от Италия за Европа.

Две нови дружества се присъединиха към Международната федерация
На 13 ноември 2013 г., дружеството на Червения кръст на Кипър и Червеният кръст на Южен Судан станаха 188-и и 189-и член на МФЧК/ЧП.

Награда за мир на Сирийския арабски Червен полумесец
В трогателна церемония на 12 ноември, над 1000 делегати на Общото събрание на МФЧК/ЧП се изправиха, за да почетат д-р Абдул Рахман Аттар, президент на Сирийския арабски Червен полумесец, който получи присъдената на националното дружество на Сирия Награда за мир на Червения кръст и Червения полумесец.
Той посвети наградата на 31 доброволци, загубили живота си в момент, когато са оказвали хуманитарна помощ и подкрепа на цивилните и ранените в конфликта.

От началото на конфликта, Сирийският арабски Червен полумесец продължава да оказва хуманитарна помощ в Сирия. Над 3 000 доброволци на организацията работят всеки ден в драматични условия, излагайки живота си на риск и сблъсквайки се всеки ден със трудности. Доброволците са незаменими в оказването на животоспасяваща първа помощ и в раздаването на храна, лекарства, дрехи и други важни материали на пострадалите хора, както и в оказването на психосоциална подкрепа за облекчаване на ежедневните проблеми на хората.

Наградата за мир и хуманност на Червения кръст и Червения полумесец е награда на Червенокръсткото движение за международно признание на усилията за изграждане на по-мирен свят чрез хуманитарна дейност и разпространението на идеалите на Движението, която се дава само в извънредни обстоятелства.