НОВИНИ

25.10.2013 г.
БЧК посвети своя празник на благотворителността
Българският Червен кръст отбеляза 135-годишнината от създаването си с благотворителна изложба в подкрепа на бежанците. БЧК посвети юбилея си на солидарността и съпричастността с проблемите на търсещите убежище и закрила в България.
Инициативата започна с официален ритуал по издигане на знамето на Червения кръст с участието на Националната гвардейска част, която изпълни химните на БЧК и на Република България. Годишнината на организацията бе уважена от представители на президентството, на парламента и правителството, на Българската православна църква, от посланици, партньори и дарители. Пред централата на БЧК се събраха и всички членове на Националния съвет на организацията, на Оперативното бюро на БМЧК, служители и доброволци.

В своето слово председателят на организацията Христо Григоров припомни накратко основни моменти от нейното дългогодишно развитие, свързани с помощта, оказана от БЧК по време на войните, с приноса на организацията за развитието на болничното дело, на кръводаряването, на първата помощ, на санитарната авиация, на спасителните действия при бедствени и кризисни ситуации и др. Председателят на БЧК завърши с думите: „Днес, 135 години след създаването на Българския Червен кръст, можем с гордост да заявим, че многобройните изпитания и предизвикателства не ни сломиха и нашата организация издържа достойно изпита на времето. Днес най-старата и най-голямата хуманитарна организация у нас се ползва с мощна обществена подкрепа, която ни дава сили да вървим уверено напред. Докато има човешко страдание, докато има беди и нещастия, докато има хора, готови да творят добро, готови да даряват труда си, времето си, способностите си, ще има и Червен кръст.“

Приветствие от името на вицепрезидента на Република България Маргарита Попова прочете Лиляна Станкова, председател на Комисията по предоставяне на убежище към президенството. „Приемете дълбокото ми уважение и възхита от обхватната човешка дейност, която Вашите служители и стотиците доброволци заедно с тях ежедневно посвещават на човека и на защита на неговото право да живее мирно, спокойно и щастливо.

България е 19-тата държава в света, учредила през 1878 година свое национално червенокръстко дружество. Ние се гордеем с дейността и постиженията на Българския Червен кръст!

На днешната благотворителна инициатива всички протягаме ръка да помогнем на хората в беда и да кажем, че работим за тяхната сигурност, такава, каквато е нужна и на българските граждани.

Учим се от Вас служителите и доброволците на БЧК на всеотдайност, отзивчивост и човеколюбие!“

Поздравителен адрес от името на еврокомисар Кристалина Георгиева връчи на председателя на БЧК Огнян Златев, ръководител на Представителството на ЕК в България.

„Дълбоко уважение заслужава решението Ви да отмените тържественото честване на 135-тата годишнина от създаването на Българския Червен кръст и да отбележите юбилея с благотворително събитие в полза на бежанците.Признателен съм Ви за разбирането, което показвате по отношение на ситуацията, в която се намира страната ни и за проявената национално отговорна позиция“, се казва в приветствието на министър-председателя на Република България Пламен Орешарски.

Поздравителни адреси бяха поднесени от председателя на ПГ на „Коализия за България“ Сергей Станишев, от Министерство на здравеопазването, от Министерството на външните работи, от Министерство на вътрешните работи, от много партньори и неправителствени организации.

В благотворителната изложба бяха включени картини, изработени от деца на бежанци и от деца с увреждания от цял свят, които до една бяха изкупени още в първите минути на събитието. Със свои произведения в инициативата се включиха и големите български творци Георги Чапкънов, Ставри Калинов, Никола Колев, Петър Маламатенов и др. На благотворителните щандове можеха да се закупят и реликви на БЧК, свързани с историята на организацията, сувенири и коледни картички със знака на БЧК, както и излезлият току що от печат сборник с избрана българска поезия „Апология на светлината, том втори, посветен на 135-годишнината на организацията.

Благотворителната изложба набра 4001 лв., които са преведени в банковата сметка на Националната кампания в подкрепа на бежанците в България.