НОВИНИ

13.06.2013 г.
Посещение на делегация на БЧК в Турция
Делегация на Българския Червен кръст (БЧК), ръководена от председателя на организацията г-н Христо Григоров, беше на работно посещение в Турция, по покана на Турския Червен полумесец (ТЧП).
В състава на делегацията бяха включени членовете на Националния съвет на БЧК г-н Илия Раев (председател на ОС на БЧК-Варна) и г-н Ангел Кючуков (председател на ОС на БЧК-Смолян), както и генералният директор на БЧК доц. д-р Красимир Гигов.

Двустранната среща между националните дружества на БЧК и ТЧП се проведе между 9 и 13 юни 2013 г. Основен фокус беше обсъждането на продължаващото сътрудничество между двете организации и задълбочаването на партньорските взаимоотношения между регионалните структури на Българския Червен кръст и на Турския Червен полумесец. Успоредно с това бяха обсъдени възможностите за общи инициативи в областта на бедствения мениджмънт.

В рамките на визитата представителите на БЧК посетиха областната организация на Турския Червен полумесец в гр. Тузла и се запознаха с дейността на Истанбулската организация на ТЧП. Проведени бяха и работни срещи с председателя на Турския Червен полумесец г-н Ахмет Акар, с председателя на ТЧП в Истанбул, с кмета на гр. Тузла, както и с ръководството на областната организация на Тузла. Делегацията на БЧК имаше възможността да посети централния склад за бедствена готовност на Турския Червен полумесец, както и най-големия кръвен център на организацията, а също така и да получи актуална информация относно дейностите на ТЧП в подкрепа на бежанците от Сирия. Към момента броят на подпомаганите лица е 225 000 души, настанени в 17 бежански лагера в Турция.

Срещата е в продължение на вече установените традиционно добри партньорски взаимоотношения между БЧК и ТЧП и в унисон с подписания през 2002 г. договор за сътрудничество между двете хуманитарни организации. На 11 юни 2013 г. Турският Червен полумесец отбеляза 145 г. от основаването си.