НОВИНИ

22.06.2013 г.
20 юни - Ден на солидарност с бежанците
По повод Световния ден на бежанеца, 20 юни, Бежанско-мигрантската служба на Българския Червен кръст, с подкрепата на представителството на Върховния комисариат за бежанците към ООН, Държавната агенция за бежанците и Съвета на жените бежанки, организира празник на открито в Южния парк в столицата.
На този ден, чрез хепънинга, обществеността имаше възможност да изрази своята съпричастност и солидарност към съдбата на милиони хора, принудени да напуснат родните си страни, за да се спасят от преследване, насилие и граждански войни.

Официални гости на проявата бяха Роланд-Франсоа Вейл – представител на Върховния комисариат за бежанците към ООН за България, д-р Надежда Тодоровска – зам.-генерален директор на Българския Червен кръст, Стоян Петров – зам.- председател на Държавна агенция за бежанците, Екатерина Русева – парламентарен секретар на Министерство на културата, Ева Жечева – представител на омбудсмана на Република България, Линда Ауанис – председател на Съвета на жените-бежанки в България, Нидал Хлайф – журналист. Присъстваха и представители на бежански и мигрантски общности, партньори и дарители, гости от държавни ведомства и неправителствени организации, работещи по проблемите на бежанците, доброволци на БМЧК, журналисти от централните медии, граждани на София.

До организаторите, участниците и гостите на отбелязването на Световния ден на бежанеца беше изпратен поздравителен адрес от г-н Михаил Миков – председател на 42-рото Народно събрание на Република България. В него се казва: „Присъединявам се към вас и напълно споделям мисията на тази благородна инициатива. Изразявам солидарност и подкрепа към общите усилия на обществото ни България да бъде спокоен и сигурен дом за хора, принудени да напуснат родината си, да се спасят от преследване, насилие и граждански войни. Уверявам ви, че Народното събрание на Република България ще бъде партньор и подкрепя всяка инициатива и политика, насочена към постигането на тези цели.“

В своето изказване д-р Тодоровска отправи послание към всички участници в хепънинга: „да изразят своята съпричастност и солидарност с бежанците в целия свят, които не избират доброволно участта си, а напускат родните си места, за да спасят живота си, да опазят семействата си, да защитят човешкото си достойнство“. Тя изтъкна, че „в последните години увеличаващият се брой на бежанците и мигрантите в световен мащаб се превръща във все по-голямо предизвикателство пред традиционната за българското общество толерантност и гостоприемство, но въпреки това, се справяме успешно в много тежки и за нас години“.

Тя увери присъстващите бежанци, както и всички партньори и гости на събитието, че Българският Червен кръст ще продължи да подпомага най-уязвимите да почувстват нашата страна близка и добронамерена, да защитава тяхното достойнство, да ги подкрепя в търсенето на приятели, работа и дом, да им помага в трудния и бавен процес на интеграция, свързан със спазването на българските закони и с опознаването на нашите традиции и култура.

Изказвания и поздравления към участниците и гостите на събитието от сцената отправиха и официалните гости - Роланд Вейл, Стоян Петров и Линда Ауанис.

В специалните шатри на БЧК, на Представителството на ВКБООН, на Агенцията за бежанците при Министерския съвет и на Каритас бяха наредени информационни и рекламни материали, а представителите на бежанските и мигрантски общности в България имаха възможност да представят културата, изкуството и бита на своите народи, както и ръчно изработени произведения на изкуството.

На сцената бежанците танцуваха национални танци и пяха характерни за страните си песни. В концерта участваха деца-бежанци и танцов състав от Националния дворец на децата.

Богатата музикална програма с участието на известни изпълнители – Коцето Калки, Теди Георгиев и Ева, Боби Шоу и Шехеразада, Петя Буюклиева, превърна събитието в истински празник за бежанците, като зарадва най-вече децата, за които имаше подготвени и занимателни игри и състезания.