НОВИНИ

10.06.2013 г.
Водноспасителната служба на БЧК е готова за летния сезон
На пресконференция в плувния комплекс „Диана“ Водноспасителната служба на БЧК информира за своята готовност за летния сезон. Стоян Андонов – член на НС на БЧК и председател на Националната комисия по водно спасяване, сподели, че броят на жертвите по Черноморието намалява през последните години.
През миналата година загиналите са били 160 души, докато през 1988 г. - 300 души. 80 на сто от инцидентите с фатален край стават на неохраняеми водни площи в близост до нерегламентирани плажове. Между 2 000 и 3 000 души са спасените от удавяне всяка година. Данните от 2012 година сочат, че 3 921 души са извадени невредими от водата. Само до месец май тази година фаталните инциденти са били 20, като двама от загиналите са деца. Системата за водноспасителна дейност в България е приета за еталон за страните от Европейската федерация за водно спасяване.

Антон Налбантов - директор на дирекция “Водноспасителна служба”, информира, че около 70 000 деца от училищата в България са обхванати по програмите за превенция на водния травматизъм, проведени благодарение на доброволци на Водноспасителната служба. Те запознават децата с безопасността и правилата за безопасно контактуване с водата.

На пресконференцията беше предоставена информация и за промени в нормативната уредба на водноспасителната дейност; резултатите от обучението на водните спасители през тази година; проблемите, свързани с осигуряването на спасители през активния летен сезон.

След пресконференцията, в която участва и зам.-генералният директор на БЧК Василка Каменова, водни спасители демонстрираха най-резпространените техники за спасяване при водни инциденти и способи за оказване на първа долекарска помощ.