НОВИНИ

30.05.2013 г.
Ученици от цялата страна ще се състезават по оказване на първа помощ
На 2 юни 2013 г. (неделя) в Националния учебен център към Българския Червен кръст в с. Долни Лозен ще се проведе XXVII национално състезание на ученическите екипи по първа помощ, организирано от Българския младежки Червен кръст.
В надпреварата ще вземат участие 27 отбора, заели първо място в областните състезания по първа помощ. Учениците са на възраст от 12 до 14 години и ще покажат уменията си за оказване на първа долекарска помощ в 9 различни ситуации – пътнотранспортно произшествие, промишлена авария, природно бедствие, битов инцидент и др. В девет специализирани пукта отборите ще демострират своите знания за Червения кръст, международното хуманитарно право, психо-социалната подкрепа, здравословния начин на живот и други теми.
Главен съдия на състезанието ще бъде д-р Марияна Симеонова – изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по трансплантации.

Официалното откриване на XXVII национално състезание на ученическите екипи по първа помощ е на 2 юни от 9.00 часа.

Демонстрации по спасителни действия ще направят екипи на „Пожарна безопасност и защита на населението”, Планинската спасителна служба и Националният доброволен екип на БЧК за работа при бедствия, аварии и катастрофи.

Повече информация за създаването и историята на ученическите екипи по първа помощ, както и за проведените 26 национални състезания до сега ще получите по време на събитието от организаторите – Българския младежки Червен кръст.

Каним ви да отразите ХХVІI национално състезание по първа помощ, като сме осигурили за вас транспорт до с. Долни Лозен. На 2 юни (неделя) в 8.00 часа пред сградата на Българския Червен кръст (бул. “Джеймс Баучер” 76) ще ви очаква микробус на организацията. Желателно е да бъдете точни, за да присъствате на най-атрактивните демонстрации и състезателни игри.

Очакваме вашите заявки до 14.00 часа на 31 май (петък) на тел. 81 64 721, 81 64 866, 0886 689 660.


Още от своето създаване през 1921 г. младежката организация на Българския Червен кръст изгражда екипи за подпомагане на засегнатите при бедствия, аварии и катастрофи. Впоследствие тази дейност навлиза в училищата, където организацията създава санитарни постове с участието на доброволци от Българския младежки Червен кръст (БМЧК). След 1989 г. тези постове се трансформират в Ученически екипи по първа помощ, като планът им за обучение е разширен и обновен.