НОВИНИ

15.05.2013 г.
Безопасността на пешеходците – приоритет на Глобалната седмица на ООН по пътна безопасност
В градинката пред НДК Българският Червен кръст, съвместно с Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата, КАТ „Пътна полиция”, Столична община, Асоциацията на застрахованите при катастрофи и „Каменица” АД, отбеляза Втората глобална седмица на ООН по пътна безопасност, посветена тази година на безопасността на пешеходците.
„Един от приоритетите в работата на БЧК е превенцията на пътния травматизъм. Отбелязвайки глобалната седмица на ООН, ние се стремим отново да призовем пешеходците да бъдат по-внимателни, да пресичат на определени места и да бъдат отговорни за своето поведение на пътя. Днес, тук, пред НДК, доброволци на Младежкия Червен кръст ще демонстрират как се оказва първа помощ, защото когато има пострадал в пътен инцидент е изключително важно наблизо да има човек, който е обучен да оказва първа долекарска помощ. Доказано е, че първите пет минути са най-важни и в тези минути можете да се спасите нечий живот.“ – каза при откриването на събитието д-р Надежда Тодоровска, зам.-генерален директор на БЧК.

За тревожната статистика на пътния травматизъм в последните години говориха Алекси Кесяков, секретар на ДОККПБДП към МС и комисар Антон Антонов, н-к отдел КАТ „Пътна полиция“ в ГД „Национална полиция – МВР. „За съжаление зад всяка цифра в статистиката стоят човешки съдби. За периода 2002 – 2012 г. по пътищата на нашата страна в резултат на ПТП са пострадали 27 003 пешеходци, 2519 от които са загинали. 112 от тях са деца до 18-годищна възраст, а 1203 – възрастни хора над 64 години. Само през 2012 г. са загинали 134 пешеходци, а ранените са 2039.“ – сподели комисар Антонов

В рамките на кампанията на „Каменица” АД „Алкохолът е лош шофьор” на днешното събитие различни участници в пътното движение тестваха специалните „алкохолни” очила, които пресъздават ефекта от наличието на определени промили алкохол в кръвта. В края на месец април дружеството дари 12 чифта очила на БЧК, които да бъдат включени в задължителните курсове за подготовка по първа долекарска помощ на бъдещите шофьори. Антон Карлов, изпълнителен директор на „Каменица” АД, приветства инициативата с думите: “Благодаря на БЧК за отговорността, с която подходиха към нашето дарение и подпомогнаха „институционализирането“ на т. нар. „алкохолни” очила, правейки ги част от учебната програма в курсовете си по първа помощ за кандидат-шофьори. Ако пилотният проект в София, Пловдив и Бургас се окаже успешен, „Каменица” АД поема ангажимента в дългосрочен план да осигури такива очила и за курсовете в другите областни центрове.”