НОВИНИ

07.05.2013 г.
Световен ден на Червения кръст и Червения полумесец
Над 200 милиона души в целия свят честваха своя празник – Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец, 8 май. На този ден преди 185 години е роден великият хуманист Анри Дюнан - идеологът и създателят на международното червенокръстко движение, което е сред основателите на хуманитарната дейност и на модерното международно право. Идеите на Анри Дюнан, представени в забележителната книга „Спомен от Солферино“, станаха реалност през 1863 г. със създаването на Международния комитет на Червения кръст, който през тази година отбелязва 150 години хуманитарни дейности. Днес нашето движение е най-голямата хуманитарна мрежа в света, съставена от милиони доброволци и професионалисти, работещи в непосредствена близост с нуждаещите се.
По повод Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец в тържествена обстановка в зала „Музейна“ на БЧК се проведе благодарствена среща на ръководството на организацията с партньори, дарители и медии със значителен принос в подкрепа на хуманитарните червенокръстки дейности. Председателят на организацията Христо Григоров, зам.-председателите д-р Валентин Пеев и проф. Здравко Маринов, генералният директор доц. д-р Красимир Гигов, зам.-генералните директори Василка Каменова, д-р Надежда Тодоровска и д-р Славита Джамбазова бяха домакини на събитието. Председателят на БЧК Христо Григоров откри срещата с поздрав до всички гости, доброволци и служители на организацията и обяви резултатите от националните кампании в помощ на пострадалите от бедствията в Бисер и Перник и от дейностите в подкрепа на уязвими групи от българското общество. Христо Григоров каза:
„През 2013 година се отбелязват 150 години от възникването на международното червенокръстко движение. Тази година е юбилейна и за Българския Червен кръст - през есента се навършват 135 години от създаването му. Няма друга организация в България, която да е извървяла толкова дълъг път и да се ползва с такава силна обществена подкрепа, изразявана многократно и по най-категоричен начин.

Сигурен съм, че българското общество оценява извършеното от Червения кръст в отговор на многобройните предизвикателства. Изминалата година бе тежка за всички нас и ни изправи пред лицето на сериозни изпитания – наводнението в Бисер, земетресението в Перник, взривовете край Стралджа, терористичния акт в Бургас. Горди сме, че винаги и навреме бяхме там, където хората се нуждаеха от морална и материална подкрепа, независимо че екипите ни често работеха в кризисни ситуации при неблагоприятни условия.

През последните четири години помогнахме на близо 1 милион социално слаби граждани, включително и чрез раздадените продукти от хранителната програма на Европейския съюз. Върнахме в училище хиляди български деца, като им осигурихме безплатен топъл обяд, а на десетки невръстни жертви на „войната по пътищата“ помогнахме със средства за лечение. Предоставихме здравни и социални грижи по домовете на стотици болни и самотни възрастни хора, за да им осигурим достоен живот.

Няма да мога да изброя всички положени усилия през годините, но ви уверявам, че ще продължим да бъдем опора на нуждаещите се в интерес на обществото и държавата.“

Председателят на БЧК награди най-изявените медии в следните категории: „За активното отразяване на хуманитарните дейности на БЧК“; „За излъчването на многобройни репортажи за хуманитарните каузи на БЧК“; „За публикуването на актуална информация за хуманитарните дейности на БЧК“ и „За активно партньорство в кампанията за пострадалите от земетресението в Перник“.Специална награда получи второкласникът Бисер Евтимов, включен в програмата за безплатен топъл обяд в училище, който е постигнал най-висок успех през 2012-2013 учебна година.

За успеха на хуманитарните акции на БЧК изключителен принос имат и хилядите индивидуални дарители и корпоративни партньори. Най-активните и с най-голям принос към хуманните каузи на БЧК бяха удостоени с почетни грамоти.

Празничната среща завърши в зала „София“ на БЧК, където за активна дейност бяха наградени и доброволци и служители на организацията. Христо Григоров закри срещата с думите:
Уважаеми доброволци, членове, служители, партньори и дарители, от името на ръководството на Българския Червен кръст ви поднасям най-дълбока благодарност за безкористната и всотдайна служба в името на хуманността. Приемете най-сърдечни поздрави по повод Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец. Пожелавам ви здраве, много сили и преданост към каузата на човеколюбието.