НОВИНИ

24.03.2013 г.
Единадесети национален събор на БМЧК
Над 90 делегати от клубовете на Българския младежки Червен кръст в цялата страна се събраха в Пазарджик на Националния събор на БМЧК. Хотел „Хебър“ приюти всички делегати и гости на събитието, а зала „Маестро Георги Атанасов“ посрещна младежите за отчетното им събрание и за новия избор на председател на БМЧК, Оперативно бюро, Проверителна комисия и представител на младежката организация в Общото събрание на БЧК. Бяха зададени и насоките за дейността на БМЧК до 2014 г.
Съборът започна с брифинг за местните медии и продължи с отчет за дейността на БМЧК за периода 2011 – 2012 г., оценена единодушно като отлична. Официалните гости на форума – зам.-председателите на БЧК проф. Здравко Маринов и д-р Валентин Пеев, Христо Паунов, член на НС на БЧК и зам.-председател на ОС на БЧК – Пловдив, генералният директор на БЧК доц. Красимир Гигов, зам.-генералният директор д-р Славита Джамбазова, председателят на ОС на БЧК – Пазарджик д-р Елена Петрова, инж. Живко Дишков, директор на ОС на БЧК - Пазарджик, и др. поздравиха младежите за добре свършената работа и им пожелаха попътен вятър в новите начинания.
Изборният втори ден изправи в надпревара двама кандидати за председател на БМЧК – д-р Александър Кобаков, член на НС на БЧК и Кристиян Пеняшки, член на Проверителната комисия на БМЧК. След дълго обсъждане делегатите избраха за председател на организацията Кристиян Пеняшки. Последва гласуване за нови членове на Оперативното бюро и на Проверителната комисия. Г-н Пеняшки бе избран и за представител на младежите в Общото събрание на БЧК. Дискутирани бяха и различни организационни въпроси и насоки за дейността на организацията.
Вечерта бяха връчени награди на доказали се млади червенокръстци и се проведе първото заседание на новоизбраното Оперативно бюро..
Съборът приключи своята работа успешно с изпълнение на поставените цели и доказа за пореден път, че Българският младежки Червен кръст е най-голямата младежка хуманитарна организация, която заема челно място в европейското семейство на младите червенокръстки организации. Домакините на събитието от гр. Пазарджик осигуриха всичко необходимо за доброто и пълноценно протичане на форума. Младежите работиха в гостоприемна и спокойна атмосфера, което бе от изключителна важност за ползотворното протичане на натоварената програма.
Желаем много мъдрост и успех на новото ръководство на БМЧК с думите на Анри Дюнан: „Единствено тези, които си мислят, че са достатъчно луди, за да променят света – само те могат да го направят.“