НОВИНИ

21.03.2013 г.
Бежанците в България посрещнаха персийската и кюрдската Нова година в БЧК
Българският Червен кръст, Представителството на Върховния комисариат на бежанците към ООН в България и Съветът на жените бежанки съвместно организираха празненство на бежанци, живеещи в България, по случай Персийската нова година (Ноуруз), Кюрдската нова година и Деня на майката в арабския свят
Празникът Ноуруз съвпада с първия ден на пролетта, когато хората от Афганистан, Иран, Пакистан, както и кюрдите и някои народи от Кавказ, отбелязват началото на новата година с редица ритуали, които наподобяват някои български традиции. През нощта на последната сряда от годината, наречена “червена сряда”, семействата палят огньове и ги прескачат за здраве,маскирани деца тичат по улиците и удрят с лъжици по тиган, за да гонят злите духове. Кюрдският народ посреща празника Ноуруз (Невруз) сред природата: хората отиват в планината и палят огромен огън, около който танцуват и свирят цяла нощ. За този народ празникът е символ на свободата и победата на доброто над злото. За арабските народи първият ден на пролетта е денят на майката.
На събитието бежанските и мигрантски общности презентираха и представиха традиционни празнични новогодишни маси, характерни за традициите на празника Ноуруз, национални носии, традиционна кухня и ръчно-изработени от тях бижута и сувенири. Гостите имаха възможността да почувстват атмосферата на празника с характерните национални танци и песни, които децата-бежанци изпълниха.
От името на организаторите приветствия и поздравления за празника поднесоха председателят на БЧК Христо Григоров, представителят на ВКБООН Таня Вълчанова и председателката на Съвета на жените бежанки Линда Ауанис.
Една от изненадите на събитието бе връчването на почетна грамота на Линда Ауанис от председателя на БЧК Христо Григоров по повод 10-годишнината от създаването на Съвета и за ползотворното сътрудничество между двете организации. Националният съвет на БЧК награди със сертификат още щест жени-бежанки за принос и активна подкрепа в работата с бежанки.
Сред официалните гости на събитието бяха: доц. д-р Красимир Гигов, генерален директор на БЧК, Стоян Петров, заместник-председател на Държавна агенция за бежанци, Цветан Петров, Директор на Интеграционeн център на Държавна агенция за бежанци, Кина Събева, председател на УС на Български съвет за бежанци и мигранти и член на Комисията по убежище към Президента на Република България, Радослав Стаменков, Директор на Мисията на международната организация по миграция, Минка Владимирова, Директор на дирекция „Социални дейности” при Столична община, комисар Марияна Маринова, зам. директор на дирекция „Миграция” към МВР, Комисар Йотко Андреев, началник на СДВНЧ към дирекция „Миграция”, Мая Колева от Главна дирекция „Гранична полиция” на МВР.