НОВИНИ

24.02.2013 г.
Председателят на БЧК поздрави новоизбрания български патриарх
При изключителна тържественост премина интронизацията на новия български патриарх Неофит. Церемонията бе уважена от многобройни чуждестранни представители на Православната църква.
В патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" с поздрава "Достоен" новият Български патриарх Неофит бе приветстван от президента на България Росен Плевнелиев, от председателя на Народното събрание Цецка Цачева, от бившия премиер Симеон Сакскобургготски, от министри, депутати, политици, духовници от цялата страна и много миряни.
Сред официалните гости бе и председателят на БЧК Христо Григоров, който в специален поздравителен адрес изтъкна заслугите на Негово Светейшество за издигане авторитета на Българската православна църква и на Българския Червен кръст. В адреса се казва: „Използвам случая във Ваше лице да благодаря на Българската православна църква за изключителния й принос в създаването, утвърждаването и развитието на нашата организация. Основоположници на Българския Червен кръст са едни от най-изявените духовни водачи на българския народ - митрополит Серафим Сливенски, митрополит Милетий Софийски, митрополит Климент Търновски (Васил Друмев). В 135-годишната си история, която ще отбележим през тази година, БЧК винаги е работил в ползотворно сътрудничество с БПЦ. Стотици най-достойните нейни представители са били в ръководството на Червения кръст на централно и местно равнище. И днес митрополитите, архиерейски наместници, свещеници на БПЦ дават своя принос за нашето общо дело – помощ и подкрепа на страдащите, опазване на здравето, живота и достойнството на уязвимите...”.