НОВИНИ

09.03.2013 г.
“Извърви километър в нейните обувки”
Десетки мъже се качиха на обувки с високи токчета в София, за да протестират срещу насилието над жени. Те дефилираха точно по обяд по софийския булевард „Витоша”, като тръгнаха от пресечката му с бул. „Патриарх Евтимий” и стигнаха до Съдебната палата.
Инициативата беше организирана от Българския червен кръст, Българския хелзинкски комитет и фондация „Ресурсен център – Билитис”. Тя е първото българско издание на международната инициатива „Извърви километър в нейните обувки” (Walk a mile in her shoes), която тръгва през 2001 година от САЩ и Канада. До момента в нея са се включили хиляди представители на силния пол по света.
Някои от мъжете, разхождайки се върху неудобните подметки, признаха открито, че познават жертви на психическо и физическо насилие и участието им в инициатива вчера е в тяхна подкрепа. Всяка четвърта жена в България е жертва на домашно насилие, като се започне от системния тормоз с обиди и се стигне до побоища дори с опасност за живота. Според изследвания на наши неправителствени организации основните причини за насилието над жените са безпаричието и употребата на алкохол, както и психологически травми в детството. Най-често мъжете упражняват насилие над своите половинки по време на празници. Според експертите обаче в голяма част от случаите на домашно насилие причините са в желанието за власт над другия. По данни на правозащитните организации в нашата страна, които работят по тази проблематика, случаите на домашно насилие у нас нарастват. Точна статистика обаче няма, защото жертвите на насилие се срамуват или страхуват от признание, а други нямат подкрепата на близки и роднини.Четвърт милион българки са ставали обект на сексуален тормоз, твърдят още от неправителствения сектор. В 76 на сто от случаите насилникът е бил познат на жертвите.