НОВИНИ

01.03.2013 г.
Поклонение пред Докторския паметник
Българският Червен кръст организира традиционното поклонение пред Докторския паметник в София във връзка със 135-годишнината от Освобождението на България. Свещенослужители от храма “Свети Николай” (Руската църква) отслужиха панихида в памет на загиналите, а офицери и гвардейци от Националната гвардейска част отдадоха военни почести.
На поклонението присъстваха дипломати на Русия, Украйна, Беларус, Молдова, народни представители, ръководители на държавни институции и неправителствени организации, граждани и гости на София. Церемонията бе израз на благодарност и почит към паметта на загиналите за Освобождението на България лекари, фармацевти, фелдшери, милосърдни сестри, самарянки и санитари.
Слово за делото и подвига на медиците произнесе председателят на Българския Червен кръст Христо Григоров. В него той каза: „Съвсем справедливо червенокръстците и военните медици от различни народности – руси, украинци, белоруси, молдовци, поляци, финландци, грузинци, бяха наречени „войници на здравето“ Те ни завещаха прекрасен пример с многобройните си уроци по жертвоготовност, умираха като войници и с гордост пренесоха през ужасите на войната най-великата идея - хуманността… Само месеци след войната примерът на Руския Червен кръст бе последван и в свободна България. Годината на Освобождението е и рождената дата на Българския Червен кръст, чиято 135-та годишнина ще честваме през есента… Дълбок поклон пред святото дело и подвига на героите медици!“