НОВИНИ

18.02.2013 г.
Червеният кръст стартира общоевропейска информационна кампания „Тихите бедствия”
Женева/Брюксел – Огромната част от глобалните бедствия и хуманитарните кризи са в риск да останат неотразени, неподкрепени, или просто забравени, предупреждава днес МФЧК/ЧП
Нарастващата загриженост за много от "тихите бедствия" по света идва в момент, в който МФЧК/ЧП и Отделът за хуманитарна помощ и гражданска защита на Европейската комисия (ECHO) стартират кампания, за да повишат информираността за тези извънредни ситуации - събития, които никога не са тихи за хората и семействата, засегнати от тях.

“Средно 91% от отговорите при бедствия на Червения кръст и Червения полумесец се отнасят до малки, или средно-мащабни бедствия, повечето от които никога не получават какъвто и да било отзвук в глобалните медии”, казва Генералният секретар на МФЧК/ЧП Бекеле Гелета. “Всяка година МФЧК/ЧП и нейните партньори от националните дружества на Червения кръст и Червения полумесец оказват помощ на милиони хора, засегнати от бедствия, за повечето от които светът не е и чувал.”

Като част от 4-седмичната кампания за повишаване на информираността, МФЧК/ЧП, ЕСНО и дружествата на Червения кръст в 11 европейски страни, между които България, ще привлекат общественото внимание към различни тихи бедствия по света. Бедствия, като широко разпространеният глад в южната част на Африка, разрушителното земетресение в Таджикистан и множеството епидемии в Уганда, ще бъдат подчертани и илюстрирани в 50-секунден клип в европейски киносалони и по телевизията, както и в уеб-сайтове, социални медии и печатни издания. / В България клипът ще бъде показван в салоните на кина „Арена“ от 18.02.2013 г. до 15.03.20113 г./

"Тихите бедствия може и да не достигат до нашите телевизионни екрани, но въпреки това те все още нанасят болезнени удари на милиони хора всяка година, разрушавайки техните домове и средства за препитание", казва Комисарят на ЕС по въпросите на международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи г-жа Кристалина Георгиева. "Работейки заедно - Европейската комисия, МФЧК/ЧП и европейските национални дружества на Червения кръст, – ние носим помощ на хората, изправени пред тихи бедствия. Ние чуваме техните гласове, а те чуват нашето послание - че благодарение на солидарността на европейците, можем да им предложим мост към надеждата и шанс за по-добро бъдеще. "

"Нашите общи усилия са по-важни от всякога, защото климатичните промени, урбанизацията и прирастът на населението тласкат нагоре броя на бедствията и тежестта на тяхното въздействие”, добави тя.

Проучванията показват, че към 2015 г. повече от 375 милиона души годишно вероятно ще бъдат засегнати от бедствия, свързани с климата.

“Трябва да помагаме на хората по света да бъдат по-подготвени за такива кризи” - казва г-н Гелета. “Нашият опит показва, че един от най-добрите и икономически ефективни начини да се намали въздействието на бедствията е чрез дейности за изграждане на готовност, които помагат на хората, живеещи в застрашените от бедствия райони, да са по-устойчиви и да се възстановят по-бързо”.

Официалното откриване на кампанията „Тихите бедствия“ ще се проведе в Европейския парламент в Брюксел в 12:30 ч. на 18 февруари 2013 г., с участници от Европейския парламент, Европейската комисия, европейски правителства, хуманитарни организации и журналисти.

За повече информация относно кампанията, посетете: www.ifrc.org/silentdisasters.

За информация от Червения кръст, моля свържете се с:

Virginie Louis, IFRC Media RelationsinBrussels, +32 495 51 15 77
JessicaSallabank, IFRCMedia RelationsinGeneva, +41 79 948 1148

За Комисаря г-жа Кристалина Георгиева, моля свържете се с:
David Sharrock, Spokesperson, EuropeanCommission, +32 2 296 89 09