НОВИНИ

11.02.2013 г.
Министерството на вътрешните работи и Българският Червен кръст отбелязаха Европейския ден на телефон 112
11 февруари е обявен за Европейски ден на Единния европейски номер за спешни повиквания 112 със съвместна тристранна декларация на Европейската комисия, Европейския парламент и Европейския Съвет от 2009 г. и се чества официално в страните - членки от общността. Тази година акцентът бе върху изграждането на култура за ползване на услугата 112 и усвояването на модели на поведение и реакция при ситуации, налагащи оказването на долекарска помощ.
Столичното 105-то СОУ „Атанас Далчев” беше домакин на Европейския ден на телефона за спешни повиквания 112. На честването пресъстваха: Стоян Граматиков – дириктор но дирикция „Национална система 112“ на МВР, Димитър Димитров – кмет на столичния район „Изгрев“, д-р Никола Николов, гл. експерт по мениджмънт на бедствията в БЧК и представители на Регионалния инспекторат по образование. Г-н Ст. Граматиков получи официално поздравителен адрес от председателя и от генералния директор на БЧК. В него се казва: „Българският Червен кръст, като част от единната национална система за реакция при кризи, работи с Вашата служба от самото й създаване. Нашата обща кауза и съвместните ни задачи предполагат тясно сътрудничество между двете структури, което, уверени сме, ще продължи и в бъдеще”.
След симулиран сигнал на телефон 112 за поставено взривно устройство в сградата на училището и „пострадали” ученици доброволци от столичния младежки авариен екип на Българския Червен кръст демонстрираха оказване на първа помощ и сърдечно-белодробна реанимация.
Цветомир Цеков от Софийския районен център на 112 посочи предимствата на единния номер. По думите му телефонът е универсален за цяла Европа, осигурява безплатен и непрекъснат достъп, едновременно информиране на отговорните институции, обслужва на няколко европейски езика и дава възможност за лесно изграждане на конферентни връзки със специалисти.Той направи презентация как и кога трябва да се търси помощ на спешния номер..