НОВИНИ

21.01.2013 г.
Зачестяват инцидентите в планините
Със 20% са се увеличили инцидентите със скиори и сноубордисти, отчитат планинските спасители. Карането извън обособените писти и лошата подготовка са най-честите причини за нещастни случаи. Сериозен проблем за Планинската спасителна служба към БЧК създават и любителите на екстремни спортове.
Над 300 инцидента има този сезон със сноубордистите и скиорите на Банско. На Боровец също се е увеличил броят на хората с тежки травми. Най-честата причина за това е преумората.
Скиор оцеля след падане на лавина в Боровец. Затрупаният от снежната маса е спасен от Планинската спасителна служба. Лавината е предизвикана от двама руснаци, решили да карат ски на необработен терен близо до пистата "Маркуджик" 3, където от няколко седмици е обявена повишена опасност от свличане на снежна маса. Това не ги спряло и така единият от тях попаднал в периферията на лавината. Пострадалият руснак е с комоцио и е транспортиран от планинските спасители към базата на ПСС в "Боровец". Планинската спасителна служба към БЧК предупреждава и за опасност от лавини заради затопляне на времето. Туристите и скиорите не бива за напускат обозначените зимни маркировки и пистите.