НОВИНИ

03.11.2012 г.
Представител на БЧК участва в учение за реакция при бедствия
Представител на Българския Червен кръст участва в национално тренировъчно учение, организирано от гражданската защита на страната, съвместно с Малтийския Червен кръст, с цел проверка на ресурсите и комуникацията между различните служби за помощ по време на природно бедствие.
Беше инсценирана ситуация след мощно земетресение с магнитуд 7,5 по Рихтер, в резултат на което в северната част на острова, под развалините на два срутени хотела има затрупани хора. Вследствие на критичната ситуация е станало и тежко пътнотранспортно произшествие между пътнически автобус, два леки автомобила и линейка.
Гражданска защита незабавно създаде оперативен щаб, за да бъдат оценени щетите и да бъдат изпратени спасители. Първи на място пристигнаха спешните екипи, последва оценка на ситуацията, а след това заради значителния брой жертви. беше поискано и подкрепление от Щаба. В симулацията взеха участие спешно звено "Пожарна и спасяване”, Червеният кръст на Малта и спасителният корпус „Св. Йоан”. На мястото на пътнотранспортното произшествие пристигна и военен хеликоптер, за да превози пострадала родилка. В същото време оперативният щаб получи доклад за паднал човек в резервоар за вода и на помощ бяха изпратени спасители-водолази. По време на учението беше потърсено съдействие от радиолюбители за връзка с Брюксел, защото всяка страна при мащабно природно бедствие се нуждае от помощ и подкрепа. Симулацията завърши със зрелищна тренировъчна демонстрация на пожарната служба на Малта
В обучението взеха участие около 300 души, сред които бяха и представители на Италианския Червен кръст, област Тоскана.
При посещението си в Малта, представителят на БЧК проведе разговори за продължаване на сътрудничеството между БЧК и Червения кръст на Малта в областта на водното спасяване. Постигна се договорка за продължаващо обучение през 2013 г. на спасители от Червения кръст на Малта в курсове на БЧК. Планирано беше и посещение в БЧК на генералния директор на Малтийския Червен кръст през следващата година за обсъждане на възможностите за разширяване на сътрудничеството между двете организации.