НОВИНИ

25.10.2012 г.
Българският Червен кръст отбеляза 134 години от създаването си
Преди 134 години в Сливен е основано първото червенокръстко дружество в България. Негов председател става уважаваният духовен водач и обществен деец митрополит Серафим, който е и първият кмет на Сливен. Дружеството изработва свой устав и заживява самостоятелен живот в партньорство с различни организации.
Българският Червен кръст е най-старата и най-голямата хуманитарна организация в страната, съхранила и развила в продължение на 134 години най-ценните добродетели на българина – хуманност, съпричастност, толерантност и щедрост.

Днес в неговите 2 738 дружества членуват близо 142 000 души, а броят на доброволците надхвърля 19 000. Само през последната година организацията е помогнала на над 500 000 души и 792 социални институции.
„Благодаря на всички червенокръстци, на цялата армия от хора, които, са прегърнали хуманността и са готови да се отдадат в помощ на хората.”, каза в интервю за Агенция “Фокус” Христо Григоров, председател на Българския червен кръст. „Бих желал да благодаря на всички млади хора, които с такъв ентусиазъм слагат блузоните с червения кръст и тръгват да помагат, без значение от метеорологичните условия. Искам да благодаря на водните спасители, специално да благодаря на Планинската спасителна служба и на планинските спасители, които са в готовност денонощно да спасяват хора в планината. Искам да благодаря на тези 5 500 доброволци и служители на БЧК, през чиито ръце ще минат тази година 22 000 тона храни за нуждаещи се. Искам да благодаря на целия български народ и на държавните институции, които винаги са ни подкрепяли. Защото обединени, заедно, ние сме много по-ефективни и много по-бързо стигаме до хората, за да им помогнем. Благодаря ви приятели и честит празник.”