НОВИНИ

17.08.2012 г.
19 август - Международен ден на хуманитарните дейности
Международният ден на хуманитарните дейности се отбелязва за пети път по целия свят в памет на загиналите хуманитарни работници, посветили се на каузата да помагат на другите и да подобряват живота на нуждаещите се.
Международният ден на хуманитарните дейности се отбелязва от 2008 г. по инициатива на Общото събрание на ООН в памет на двадесет и двамата хуманитарни работници на ООН, които загиват при бомбена експлозия в седалището на организацията в Багдад, Ирак на 19 август 2003 г. Сред убитите е и специалният представител на генералния секретар на ООН.
Всяка година на този ден ООН, Европейската комисия, Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец и цялата международната общност отдават почит на всички хуманитарни работници, загубили живота си в изпълнение на своята дейност, и се апелира за техния сигурен и безопасен достъп до жертвите на бедствия и кризи. Хуманитарните работници заплащат висока цена за работата, с която са се нагърбили. Отвличания, стрелби и смъртни заплахи са част от ежедневието в конфликтни райони като Афганистан, Судан, Сирия, Сомалия и др. През последните 10 години над 800 са убитите при опит да предоставят помощ на нуждаещи се, а 1300 са били отвлечени или ранени.
На този ден демонстрираме своята решимост да продължаваме да помагаме на най-нуждаещите се независимо че хуманитарната дейност напоследък е една от най-опасните професии в света.