НОВИНИ

13.07.2012 г.
В София бе открит монумент на големия хуманист Фритьоф Нансен
ли 2012 г.
По инициатива на посолството на Норвегия, в сътрудничество със Столична община, Съюза на българските художници и Българския червен кръст, в градината пред НДК до столичния булевард с неговото име бе открит паметник в чест на Фритьоф Нансен.
Автор на монумента е скулпторът Свилен Костадинов. На откриването присъстваха министърът на външните работи Николай Младенов, посланиците на Кралство Норвегия Тове Скарстейн и на Италия Стефано Бенацо, председателят на БЧК Христо Григоров и генералният директор доц. д-р Красимир Гигов, представители на Столичната община, Съюза на художниците в България и много приятели на Норвегия. Специален гост на събитието бе внучката на Фритьоф Нансен Марит Греве.
Фритьоф Нансен става известен с океанографските си изследвания и през 2000 г., на границата на два века, той е избран от народа си за "Норвежец на хилядолетието". Но той заслужено остава в историята най-вече с пионерските си начинания за закрила на военнопленниците и бежанците след Първата световна война, както и с изключителната си обществена и хуманитарна дейност в помощ на гладуващото население в Русия в периода 1921-1923 г. На него дължат живота си и правото на достойно човешко съществуване хиляди хора. Дълбоко уважение му засвидетелстват държави и държавни институции, неправителствени организации. През 1922 г. той става носител на Нобеловата награда за мир. Половината от наградния фонд той използва за създаване на селскостопански центрове в Русия и за бежански лагери в Турция. Нансен има лични заслуги за създаването на арменската държава и за нейното официално признаване от Обществото на народите.
С поставянето на паметника ще бъде съхранен споменът за делото на Фритьоф Нансен, благодарение на чиято подкрепа в периода 1913-1925 г. над 130 000 български бежанци от Западна Тракия се заселват в пределите на родината. В качеството си на Върховен комисар на Обществото на народите за бежанците, той помага и на десетки хиляди арменци да намерят своя втори дом в България.
В своето слово председателят на БЧК Христо Григоров сподели: „Миналата година отбелязахме 150 години от рождението на един велик човек, оставил ярка следа в човешката история не само като учен, но и като хуманист. Този паметник е символ на всичко това, което Нансен е направил не само за България, но и за света. Благодарение на личните си ангажименти към световната организация на Червения кръст той спасява близо 200 хиляди български военопленици и прави всичко възможно те да се върнат в родината си. Това, което правим днес, е жест на уважение към миналото, защото искаме чрез нас то да се предаде на нашите деца и нашите внуци. Фритьоф Нансен заслужава това.".
Паметника откриха министър Николай Младенов и посланикът на Норвегия у нас Тове Скарстейн. Преди събитието, в Американския център на Столичната библиотека, внучката на Нансен изнесе лекция за хуманитарната дейност на своя дядо.