НОВИНИ

18.07.2012 г.
Сътрудничество в полза на нуждаещи се
В рамките на двустранно сътрудничество между Българския Червен кръст и Френския Червен кръст (ФЧК), на посещение в Стара Загора бе делегация на ФЧК, водена от Арман Перего – президент на ФЧК Алзас Лорен, национален администратор и член на Националното бюро на ФЧК.
Партньорството започва още през 1997 г., когато пристига първото дарение от Страсбург – линейка за болницата в Стара Загора. Следват общо 25 хуманитарни пратки. Финансирани са дейности и проекти, като основни бенефициенти на хуманитарната мисия на ФЧК са болница „Проф д-р Ст. Киркович”, детски заведения на територията на града и региона, граждани и семейства в тежко социално положение.

В състава на делегацията бяха включени кметът на Страсбург Ролан Рийс, Жан Кристоф Комб – директор на кабинета на президента на ФЧК, Ив Жанжорж – директор на регион Изток на ФЧК, Патрик Ищер – член на ФЧК Долен Рейн, Беатрис Жержес – главен секретар на ФЧК Алзас Лорен и Ив Цимерман – съветник на кмета на община Страсбург.
За среща с гостите от ФЧК в Стара Загора пристигнаха председателят на Българския Червен кръст Христо Григоров и генералният директор доц. д-р Красимир Гигов. Обсъдени бяха резултатите от досегашната 15-годишна съвместна дейност, както и перспективите за развитие на партньорството. Със скромен ритуал бяха връчени награди и отличия на двете червенокръстки организации.

За последователната политика на ръководството за насърчаване на двустранните отношения, както и за създадените условия за стартиране на първите социални магазини на БЧК, изградени в Стара Загора, със сребърен медал за заслуги на ФЧК Алзас Лорен бяха отличени председателят на БЧК Христо Григоров и генералният директор доц д-р Красимир Гигов. На пресконференцията, сребърен медал за заслуги на Алзас Лорен за активната им и всеотдайна дейност беше връчен и на д-р Тенчо Тенев, председател на ОС на БЧК - Стара Загора, в периода от началото на сътрудничеството до 2009 г., на Стефка Абаджиева – директор на Секретариата на ОС на БЧК, за въведените у нас добри френски практики, и на настоящия председател на ОС на БЧК Дамян Георгиев.

От името на Националния съвет на БЧК председателят Христо Григоров връчи отличия на БЧК на Арман Перего за провеждането на най-голямата хуманитарна мисия за развитие на социалните и здравни заведения и в полза на хората в нужда в Стара Загора и региона. За личен значим принос за укрепване на двустранните отношения между Френския Червен кръст и Българския Червен кръст, в полза на нуждаeщите се в България, бе отличен кметът на Страсбург Ролан Рийс. На Беатрис Жержес Христо Григоров връчи Златен медал за заслуги „Български Червен кръст” за нейния значим принос за укрепване на двустранните отношения между Френския и Българския Червен кръст и за голямата й отдаденост към хуманитарната мисия в полза на хората в нужда от Стара Загора и региона.

По време на визитата си гостите посетиха МБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович”, дома за деца, лишени от родителска грижа „Мария Терезия”, ДМСГД „Майка и дете” и се срещнаха с представители на сдружението с нестопанска цел „Свят без граници”.
Делегацията бе приета от кмета на община Стара Загора Живко Тодоров, взе участие в пресконференция с медиите и разгледа социалните магазини и други обекти на Червения кръст в града. Изключително приятно впечатление у гостите предизвикаха доброволците на младежката организация и обема дейности, които извършват в Червения кръст.
Членовете на френската делегация отбелязаха своето задоволство от споделения опит и резултатите от внедрените при нас добри практики, научени в Страсбург. Двете червенокръстки организации обсъдиха теми и идеи за сътрудничество от взаимен интерес, както и няколко идейни предложения, включени в проект на програма на ОС на БЧК за партньорство в периода до 2015 г., касаещи повишаване готовността на БЧК Стара Загора за реакция при кризи.

На 18 юли делегацията бе приета от посланика на Франция в София, Н.пр. г-н Филип Отие.