НОВИНИ

20.07.2012 г.
Националните дружества работят заедно след атаката срещу автобус в България
Публикувано от МФЧК/ЧП на 19 юли 2012 23:30
текст Джованни Замбелло
Малко преди 18 ч. в сряда, дирекция „Мениджмънт на бедствия“ на Българския Червен кръст получи спешно обаждане от директора на областната организация на БЧК в гр. Бургас, на българското черноморско крайбрежие. Автобус, превозващ израелски туристи стана обект на бомбена атака на международното летище Бургас. Седем души бяха убити и още 33 - ранени.

“Задействахме се веднага, като активирахме Националния оперативен щаб за действие при кризи и бедствия в централата на БЧК и започнахме да проверяваме получената информация с тази от местните власти в областта, които потвърдиха че извънредната ситуация е реална“, каза Ясен Сливенски, директор на дирекция „Мениджмънт на бедствия“ на БЧК.

30 минути по-късно, екип от 16 души служители и доброволци на Българския Червен кръст - Бургас, включващ специалисти от доброволния екип за реакция при бедствия, аварии и кризи, първа помощ, пет психолози, обучени за отговор при бедствия, и др. бе съставен и изпратен на летището, за да се присъедини към четирите екипа, мобилизирани от местните власти. Бе установена зона с ограничен достъп, където екипите на БЧК раздават освежаващи напитки, леки закуски,одеала и предоставят психологична подкрепа на хората, незасегнати от взрива.

“Междувременно установихме контакт със Зоналния офис на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, който подпомагаше комуникацията с Червения Давидов щит на Израел,” каза Ясен. “Още от първите часове след атаката, трите страни, установихме редовна връзка, като взаимно се информирахме за последните новини и координирахме общите ни действия.”
Около 20 ч. Българският Червен кръст получи искане от Червения Давидов щит на Израел да даде съгласие за разгръщане на екип на Червения Давидов щит в Бургас, да организира транспорта на неговия персонал и да окаже друга техническа подкрепа, вкл. с превод, предоставяне на специализирани автомобили и да осигурява връзката с израелската делегация на път за България. Мнозинството жертви имаха травми от взрива, ортопедични проблеми в крайниците и шрапнелни рани.

В 1.30 сутринта, в четвъртък, самолетите с екипа на Червения Давидов щит – 25 души, вкл. лекари и парамедици – кацнаха на
летище Бургас.

Генералният директор на Червения Давидов щит, Ели Бин, ръководител на делегацията, остана на летището, за да окаже подкрепа на израелците, които чакаха своето завръщане в Израел и се свърза с израелския посланик в България, за да планира следващите действия. Веднага след това, той замина за болниците, за да наблюдава работата по транспортиране на ранените в Израел, координирано с местните здравни власти и с израелското правителство.

Веднага след пристигането, медицинският екип се отправи от летището към болниците, заедно с българския екип и Българския Червен кръст. Всички ранени понастоящем са стабилизирани, след като им е оказано необходимото лечения.
“ 33та ранени вече са на път и се връщат в Израел, заедно с част от екипа на Червения Давидов щит,” каза Итамар Абрамович, зам. директор на отдел „Обучения“ на организацията. “Само трима души, поради сериозни здравни проблеми са транспортирани в болница в София и ще бъдат върнати у дома веднага, щом здравословното им състояние се подобри.”

Ясен каза, че екипите на Българския Червен кръст и на Червения Давидов щит са работили добре заедно. “Това произшествие, при все че бе драматично и шокиращо и за двете страни, представлява един уникален пример за това как две Национални дружества могат да работят заедно, с подкрепата на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец, в дух на единство и преди всичко – на хуманност,” каза той.

Снимка: Служители и доброволци на БЧК оказаха помощ в действията при извънредната ситуация и оказаха психосоциална подкрепа на незасегнатите хора в оградената зона, близо до мястото на бомбената атака.


Източник линк >>