НОВИНИ

19.07.2012 г.
БЧК и Червеният Давидов щит подпомагат пострадалите израелски туристи
Eкипи на БЧК работят повече от 15 часа без прекъсване на мястото на инцидента в Бургас
София
След безпрецедентния терористичен акт на летище Бургас срещу израелски граждани незабавно е свикан Националният оперативен щаб на БЧК за действие при кризи и бедствия. Щабът е уведомил Зона Европа на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец за инцидента и до този час поддържа непрекъсната връзка със специалистите на федерацията. Веднага е установена връзка и с ръководството на Червения Давидов щит на Израел. БЧК е в непрекъснат контакт и с българските органи на сигурността, с представителите на държавното ръководство, ангажирани с проблема.

БЧК – Бургас в първия час след атентата сформира екип от служители и доброволци на местната организация. Мобилизиран е и Доброволния екип за работа при бедствия, аварии и катастрофи към БЧК. Двата екипа работят непрекъсното както на летището, така и в болницата в Бургас. На израелските граждани се осигуряват непрекъснато вода, храна и медицински грижи. Психолози на БЧК оказват психо-социална подкрепа на над 200 граждани, които се намират на летище Сарафово.

БЧК – Бургас тази нощ посрещна и осигури логистична подкрепа на представители на Червения Давидов щит на Израел начело с генералния директор г-н Ели Бин, на МВнР, на медиите, парамедици и други специалисти, пристигнали за оказване на помощ на пострадалите израелски граждани. Съдействие е оказано и за придвижването им до болницата в Бургас, където съвместно с българския медицински персонал и в момента продължава да се оказва помощ на пострадалите.

Тази сутрин БЧК-Бургас, с подкрепата на община Бургас, откри и 2 пункта за раздаване на освежителни напитки и закуски на нуждаещите се. В момента към района на инцидента пътуват допълнителни екипи от ОС на БЧК в Ямбол и Варна, за да подпомогнат екипите на ОС на БЧК - Бургас.

За Бургас пътуват председателят на БЧК Христо Григоров и генералният директор доц. д-р Красимир Гигов, които ще се срещнат с генералния директор на Червения Давидов щит Ели Бин и ще съгласуват съвместните действия по подпомагането и транспортирането на пострадалите.

Председателят на БЧК е изпратил съболезнователен адрес до председателя на Червения Давидов щит на Израел и до посолството на Израел в България.


За информация от Червения Давидов щит на Израел