НОВИНИ

30.06.2012 г.
Международни учения
БЧК се представи достойно в международни учения


Бургас
29 юни 2012 г.
Доброволци от екипа за действие при бедствия, аварии и катастрофи и специалисти от областния съвет на БЧК участваха в Международно учение на военноморските сили “Бриз 2012”.
В единия от епизодите доброволците на БЧК, съвместно с екипите на Единната спасителна система, участваха в издирването и спасяването на оцелели под развалините „вследствие опустошително земетресение, последвано от цунами на островната дъжава Грийнленд”. Те пристигнаха с кораб на остров „Св. Анастасия“, където развърнаха пункт за събиране на пострадалите. На ранените бе оказана първа долекарска помощ и след оценка на състоянието им бяха натоварени на кораба и транспортирани до медицински пункт.
В следващия етап от учението доброволците на БЧК подпомагаха Държавната агенция за бежанците при МС. Доброволци на БМЧК обработваха раните на пострадалите, а професионален психолог от ОС на БЧК – Бургас, оказваше първа психологическа помощ на нуждаещите се. В разгърнатия от БЧК подкрепителен пункт на бедстващите се предоставяха вещи от първа необходимост (минерална вода, закуски, санитарно-хигиенни материали и др.).


Видин
29, 30 юни 2012 г.
Във водите на река Дунав и на ГКПП „Видин – Калафат” се проведе национално пълномащабно учение „Защита 2012” на тема „Действие на единната спасителна система при бедствия, вследствие на висока вълна по река Дунав и инциденти по нарушаване на обществения ред”. По време на практическото отработване бе демонстрирана съвместна операция на екипи от България и Румъния по обезвреждането на криминална група, пренасяща наркотици, и освобождаването на заложници.
Във връзка със ситуацията доброволците на БЧК получиха задача да развърнат пункт за прием на пострадалите и оказване на първа помощ, пункт за психосоциална подкрепа и подкрепителен пункт. Екипи на НЕРБАК на БЧК и ДЕРБАК – Видин, се справиха за около 3-4 минути с построяването и подреждането им. През пунктовете на БЧК преминаха около 300 души - статисти, гости на учението, журналисти, включително и румънските специални части. Раздадени бяха 106 литра минерална вода, чай, кафе, закуски.
Учението „Защита 2012” бе тест за взаимодействие и координация между България и Румъния, съгласно Приоритетна област 11 – „Сигурност”, на Дунавската стратегия.