НОВИНИ

27.06.2012 г.
Нова жертва в Сирия
23-годишният доброволец на Сирийския Червен полумесец Башар ал-Юусеф е бил прострелян вчера в Дейр Езор, източна Сирия, докато е изпълнявал задълженията си по оказване на първа помощ. Той умира от раните си няколко часа по-късно. Башар ал - Юусеф е бил с униформа, ясно обозначена с емблемата на червения полумесец.
Това е четвъртото убийство на член на Червения полумесец от септември 2011 г. насам. Сирийският Червен полумесец и Международният комитет на Червения кръст категорично осъждат случилото се, което е показва тревожно незачитане на животоспасяващите медицински услуги в Сирия.

„Потресени сме от смъртта на Башар”, казва Д-р Абдул Рахман ал-Атар, президент на Сирийския Червен полумесец, и допълва: „Това е неприемливо”.

„Това се случва в момент, когато Международният комитет на Червения кръст и Сирийският Червен полумесец са единствените организации, способни да работят в районите, засегнати от насилието в Сирия”, каза Александър Екуей, заместник-ръководител на делегацията на МКЧК в Сирия.

Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец също изрази своите съболезнования към семейството и приятелите на Башар ал-Юусеф.

Международната федерация заедно с МКЧК ще продължи да оказва подкрепа на Сирийския Червен полумесец и на всички, които излагат живота си на риск, за да осигуряват животоспасяващи услуги на пострадалите от кризата хора. Българският Червен кръст също изказва своите съболезнования и е съпричастен към болката от загубата на този млад доброволец.