НОВИНИ

03.07.2012 г.
БЧК стартира раздаването на дарените от ГЕРБ средства на пострадалите от земетресението в Перник
На специална пресконференция в сградата на областната управа в Перник беше обявено, че БЧК започва раздаване на средствата, дарени от Политическа партия ГЕРБ – 300 000 лева, и 16 000 лева от други дарители, за подпомагане на пострадалите от земетресението в Пернишка област.
Присъстваха областният управител инж. Иво Петров, председателят на БЧК Христо Григоров, генералният директор на организацията доц. д-р Красимир Гигов, зам.-областният управител Радослав Йорданов, председателят на общинския съвет на община Перник Владислав Караилиев, депутатът от ГЕРБ Владислав Димитров и др.
Областният управител инж. Иво Петров разясни механизма, по който помощите ще се раздават, както и критериите, регламентирани по решение на обществения съвет. Общественият съвет е сформиран на база устройствения правилник на областната управа, със заповед на областния управител, а средствата трябва да осигурят укрепването и възстановяването на засегнатите участъци и да бъдат изразходвани за аварийно-възстановителни дейности на пострадалите сгради.
Председателят на БЧК Христо Григоров заяви, че БЧК много точно ще изпълни ангажимента си средствата да бъдат получени от хората по приложения списък, предоставен на БЧК от областната управа и ще спази волята на Политическа партия ГЕРБ и на другите дарители за своевременното им разпределяне по график. Най-големи дарители са Политическа партия ГЕРБ с 300 000 лева, Висшият адвокатски съвет с 10 000 лева, както и лични дарения на евродепутати и обикновени граждани. Общо набраната сума до момента е 316 000 лева, допълни председателят на БЧК Христо Григоров.
Първите помощи бяха раздадени в село Дивотино, продължи в село Витановци, като за деня бяха разпределени общо 50 000 лева. Най-ниската сума за подпомагане на пострадалото население е 200 лева, а най-високата 2 000. Общественият съвет ще заседава допълнително, докато бъдат разпределени всички средства, събрани по обявената от БЧК сметка за случая.